Hírek

Kevés a turistacsalogató rendezvény

2010. augusztus 05., 08:03
Több ezer embert vonzanak Vas megyébe a nyári nagyrendezvények. Szinte valamennyi városnak van egy kiemelkedő, turistacsalogató fesztiválja. Ilyenkor megtelnek a szálláshelyek, jobban megy a kereskedőknek is.
Kevés a turistacsalogató rendezvény

A szervezők azt mondják: évről évre emelkednek a költségek. Árakat viszont nem tudnak emelni, sőt a legtöbb programra belépőt sem szednek, mert az - szerintük - elriasztaná a látogatókat.

Szentgotthárdon és Sárváron már volt, Kőszegen és Szombathelyen pedig a következő hetekben rendeznek historikus fesztivált. Mind a négy városnak vannak olyan történelmi hagyományai, amire felépítették a több ezer embert csalogató turisztikai programjukat. Általában egy rendezvénysorozat csak 3-4 napos, de például Kőszegen egy hónapig tart. Egy-egy fesztivál megrendezése azonban nem olcsó mulatság és a pénz előteremtése sem könnyű.

A szervezőknek az önkormányzati támogatás mellett pályázatokból, szponzori támogatásból és persze belépőkből kell a költségeket kigazdálkodniuk. Ez azonban nehéz, a legtöbb helyen nem is képződik nyereség. Van, ahol a cégek, vállalkozók nem pénzzel, hanem valamilyen szolgáltatással segítik a rendezvényeket. 

110-130 ezer ember a 3 nap alatt. Ennyi látogatóra számítanak idén a karneválon, mondja Szommer Ildikó. Bár az önkormányzati támogatás idén csökkent és a vállalkozók a válság miatt kevesebb támogatást tudnak adni, árakat - sem a belépők, sem a helyfoglalási díjak esetében - nem emelnek.

Szommer Ildikó, karneváligazgató
"Az önkormányzati támogatás már 8 éve ugyanannyi, a költségvetés 1/3-át szokta kitenni. Az idei évben csökkent 20%-kal."

Ebben a szombathelyi motelben még vannak üres szobák, holott a korábbi években néhány héttel a karnevál előtt minden szobát előre lefoglaltak már, mondja a szálloda vezetője. Szerinte több nagy rendezvényre lenne szükség Szombathelyen.

Hertelendi Szilvia, szállodavezető - Sunset Motel
"Nagyon kevés a nagyrendezvény Szombathelyen. A karneválon kívül nem tudunk vendégeinknek mást nyújtani, nem tudjuk idecsalogatni őket, legyen az családos, egyedülálló, idős."

Más szállodákban, hotelekben is azt mondták Híradónknak, hogy szükség lenne a karneválhoz hasonló, tömegeket vonzó rendezvényekre. Szombathelyen az ókori történelemidézés idejére a nagyobb szállodákban, hotelekben már alig lehet szobát foglalni. A legtöbb hely augusztus 20-22-ére már elkelt.