Hírek

Kevés a szakmunkás

2010. június 23., 16:44
Míg a gimnáziumok csaknem 100%-os kihasználtsággal működnek, a szakképző intézmények legtöbb esetben fele annyi gyereket sem vesznek fel, mint amekkora kapacitásuk lenne. Ez a gazdaság további torzulásához vezethet - hangzott el szerdán egy szakképzéssel kapcsolatos fórumon, amelyet a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezett Szentgotthárdon.
Kevés a szakmunkás


Régiónkban közel 700 ezer ember munkaképes, ám mindössze 400 ezer dolgozik. A dolgozók fele szellemi munkát végez, ami a nyugat-európai munkaerőpiacokhoz képest rengeteg - foglalta össze a térségi munkaügyi helyzetet a regionális munkaügyi központ igazgatója, Kiss Ambrus. A megoldás a szakképzésben rejlik - ezt már a regionális oktatási hivatal vezetője tette hozzá, aki felszólalásában kitért arra, hogy kevés a szakképző hely és rövid a gyakorlati oktatásra fordított idő. Mint mondta, Németországban négyszer annyi időt töltenek gyakorlati órán a diákok, mint nálunk.

Dr. Medvegy Tilda - igazgató, Regionális Oktatási Hivatal
"Gyakorlati lépéseken keresztül szerzik meg az elméleti információkat. Németországban valóban négyszerese az óraszám, ebből is látszik, hogy itt van tennivaló."

A szakmai fórumon a vasi iparkamara elnöke, Kovács Vince kitért arra, hogy pozitív életpálya modellt kell kialakítani a szakmunkásoknak. A szakképzési rendszer eredményei a foglalkoztatási mutatókban mérhetőek.

Dr. Szilágyi János képzési igazgató, MKIK
"Ma Magyarországon torz foglalkoztatottsági rendszer alakult ki. Mindössze 500 ember dolgozik termelő munkában, holott 1,5 millióra lenne szükség a gazdaság egészséges működéséhez."

A fórumon a hiányszakmák aktuális helyzetéről is szó esett. Kiderült, idén 419 szakácsot képeztek a megye szakképző intézményei, viszont szociális gondozó szakon csak 15-en tettek vizsgát.