Hírek

Kevés a cseresznye és a meggy

2010. június 26., 08:56
Kevés, de jó minőségű cseresznye és meggy termett a vaskeresztesi kertekben. Beértek a késői fajták is, így aki szeretne elfogadható áron hozzájutni a gyümölcsökhöz, annak az elkövetkező napokban érdemes lesz felkeresni az ültetvényeket, hiszen a "szedd magad mozgalom" keretén belül a piaci árhoz képest közel feleáron juthatnak hozzá az ízletes gyümölcsökhöz.
Kevés a cseresznye és a meggy

Az érdi bőtermő az egyik legkedveltebb fajta, mert a kevésbé savas meggyek közé tartozik, mivel átmenetet képez a cseresznye és a meggy között. Az idén főleg a viharos szeleknek köszönhetően nem roskadoznak a fák a gyümölcstől. Már megjelentek az első szüretelők a "szedd magad" akcióban, vannak akik az egész napjukat arra szánják, hogy akár több száz kiló meggyet szedjenek a család számára.

Takács Tibor
"Ez lényegesen jobb minőség, mint amit az ember a piacon kap, az vegyesebb."

Egy hétvégi családi kirándulásnak sem rossz program felkeresni a vaskeresztesi dombokat és mellette begyűjteni a lekvárnak, befőttnek valót. Ráadásul a szedés közben azt sem korlátozzák, mi kerül a kosarakba vagy a szájakba. A teljes termést természetesen nem lehet az esetleges önkéntes szedőkre bízni.

Dr. Árva Pál - termelő, Vaskeresztes
"Mi is próbáljuk követni a trendeket, megkerestük a szombathelyi zöldség-gyümölcs standdal rendelkezőket. Azt gondolom, hogy kezd kialakulni egy olyan szemlélet, hogy ha tudunk egy jó minőséget beszállítani, akkor emberszámba vesznek bennünket."

A szombathelyi piacon alig találkozni cseresznyével és meggyel a standokon, rádásul az áruk is igen magas. A cseresznye kilója 600-700 Ft, míg a meggyért 400-460 Ft-t kérnek az árusok. Aki viszont veszi a fáradságot és maga szedi le a gyümölcsöt, az közel féláron juthat az enni vagy elrakni valóhoz.