Hírek

Két évvel ezelőtt betelt az 1800-as évek elejétől működő szombathelyi zsidó temető

2013. július 18., 18:50

A hitközség az önkormányzat segítségével új kerítést épített. Ezzel új sírhelyek szabadultak fel.

Két évvel ezelőtt betelt az 1800-as évek elejétől működő szombathelyi zsidó temető

„Ez az a fal, amit még saját erőből sikerült megépíteni, és a nagy növényzet kiirtásával itt is találtunk 2 helyet, ahol nem volt még eddig temetés.”

Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke azt a területet mutatja, amelyet saját erőből sikerült rendbetenni. A temető legrosszabb állapotban lévő kerítését az önkormányzat anyagi támogatásával építették újjá.
A hitközség sírkertjét két évvel ezelőtt beteltnek nyilvánították. Újat szerettek volna nyitni, de a zsidó vallás szigorú temetkezési szabályainak megfelelő kialakítása meghaladta a felekezet anyagi erőforrásait.

Márkus Sándor elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
„Az önkormányzat két évvel ezelőtt valóban rendelkezésünkre bocsátott egy olyan területet, amelyet saját tulajdonban tudhattunk volna. A Jáki úti köztemetőt követő parcellákban ki tudtunk volna alakítani egy zsidó temetőt, annak jellegét megadva, úthálózat kiépítésével, ravatalozó megépítésével. De ez olyan pénzbe került volna, amelyről a hitközségünk nem is álmodik.”

Az önkormányzat segítségével keresett a hitközség további lehetőségeket a temetkezési gondok megoldására.

Puskás Tivadar polgármester Szombathely
„2012-ben Márkus úrral, a hitközség vezetőjével arról beszéltünk, hogy a temető bővítését,hogyan lehetne megoldani. Akkor felmerült több minden. Megoldásként az volt a legegyszerűbb, hogy a temető kerítését megcsináltatjuk, és ezzel annyi hely szabadul fel a temetőben, hogy az igényeket még néhány évig kielégítik.”


A kerítések megújításával hat sírhely felszabadult. A hitközség tagjai remélik, a gazdasági helyzet változásával a jövőben új zsidó temetőt tudnak kialakítani a városban.