Hírek

Készülődés az iskolakezdésre

2011. július 27., 15:30

Még jó egy hónap van hátra az iskolakezdésig, de már most készülnek a nagyáruházak és az üzletek a szeptemberre, széles árukínálat várja a szülőket. A Híradónk által megkérdezett Cafeteria forgalmazó szerint egyre kevesebb munkáltató ad viszont dolgozóinak iskolakezdési támogatást.

Készülődés az iskolakezdésre

Az üzletekben már nagy a sürgés-forgás, készülődnek már az iskolakezdésre. Megjelent már az órarend, az iskolai füzetek, mappák, tollak széles választéka, iskolatáskák, tolltartók sorakoznak a polcokon. A tapasztalat az, hogy visszajönnek a divatba a régi márkák, a tradicionális iskolai eszközök. Emellett a gyerekek megtalálják a kedvükre valót.

Békés Gabriella részlegvezető, Írókéz-Mandala Irodaszer Áruház
"Akik első, második, harmadik osztályba indulnak, őnáluk a népszerűségi listát a mesefigurák vezetik, de szülői és tanári irányítással ezt az igényt kicsit kordába kell tartani, mert vannak olyan speciális dolgok, amit kötelezően meg kell vásárolniuk."

A nagyobbak számára a környezettudatosságot erősítő eszközök is megjelentek már, újrahasznosított papírból készült mappák, biológiailag lebomló műanyag tollak közül választhat az, aki figyel a természetre a vásárlásnál. Az iskolakezdést a munkáltatók is támogathatják. Egy-egy gyerek után mindkét szülőnek 23400 forintnyi utalvány adható évente egy alkalommal 19,04 százalékos adóteher mellett. A tapasztalat az, hogy külön támogatásként nem, hanem a cafeteria keretből igényelhetik a munkavállalók ezt a támogatást - mondja a szakember.

Lehoczky Péter ügyvezető Instant Cafeteria
"A tavaly évi adóváltozásokat követően jelentősen csökkent azért a beiskolázási támogatás igénylése. Azt látjuk, hogy a munkavállalók inkább olyan juttatást kérnek, amiből be tudnak menni a boltba és élelmiszert vásárolni."

Ezt mutatják a számadatok is.
"A zöld, a rózsaszín és a narancssárga mezőkben láthatjuk az étkezési támogatás különféle típusait, és látjuk azt, hogy ez a piros csík adott esetben a beiskolázási támogatást mutatja."

Ez több munkahely esetében is hasonlóképpen alakul. Átlagosan a cafeteria keret másfél százalékát használják fel a munkavállalók az iskolakezdésre. A szociálisan rászorulóknak és a tartósan betegeknek az önkormányzat is segít.

Károlyi Ákos szociális osztályvezető, PMH
"A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek a bölcsődében, óvodában, általános iskola első nyolc osztályában térítésmentesen jogosult étkezésre, illetőleg ingyenesen jogosult tankönyvre is, valamint pénzbeli támogatásra jogosult. Rendkívüli gyermevvédelmi támogatás az családonként legfeljebb 28.500 forint összegű egyszeri pénzbeli támogatást jelenthet."

A rendszerest kedvezményt jelenleg 2200-an veszik igénybe, míg a rendkívüli támogatást évente mintegy 200 család igényli. A támogatás a kérelem benyújtásának napjától jár, azonban mivel az átfutási idő 30 nap, ezért aki a következő tanévre szeretné ezt igénybe venni, még a héten tudja igényelni a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt.