Hírek

Késik az aratás

2010. június 23., 09:50
Hagyományosan június 29-én, Péter-Pálkor kezdődik a búza aratása. Addig ugyan még egy hetet kell várni, de az már bizonyos, hogy az elmúlt hetek hűvös időjárása miatt ezen a napon még nem bőgnek fel a kombájnok motorjai Vas megyében. A Mezőgazdasági Kutatóintézet szerint a belvíz és az árvíz miatt országosan 30%-os lehet a terméskiesés, az ország nyugati végén viszont a közepesnél jobb termésre számítanak a gazdák.
Késik az aratás

"A legfelső levél, amit úgy hívnak, hogy zászlós levél még zöld, ami azt jelenti, hogy nem állt le a tápanyag szállítás."
Ez pedig azt jelenti, hogy a kalászok fejlődése még nem fejeződött be, ez főleg a szokásosnál lényegesen hűvösebb időjárásnak köszönhető. A májusban lehullott csapadék csak kicsivel haladta meg az átlagos értéket, de a vihararos szél sokhelyütt megdöntötte a gabonát. Hektáronként 4-5 tonnás termésre lehet számítani, a minőség viszont gyengébb lesz a tavalyinál.

Farkas Imre - elnök, Sorokmenti Szövetkezet
"A minőségi búza iránti kereslet megcsappant, elsősorban a takarmány és az úgy nevezett euró minőségű búzákat keresik. Természetesen ez azt jelenti, hogy ennek az ára alacsonyabb, 2700-3000 Ft mázsánkénti árat kínálnak most."

A malmok szívesebben vásárolják fel a gyengébb minőséget, mert a pékségek is megelégszenek az alacsonyabb sikértartalmú gabonával, igaz, ezekből nem lehet egy hétig elálló kenyeret sütni. A sikeres növényvédelemnek köszönhetően alig találni gombabebegség sújtotta kalászt, a néhány fuzáriumos szál a gazda szerint hibás vetőmagnak köszönhető. A termelők úgy számolnak, ha csak nem lesz kánikula az elkövetkezendő napokban, akkor legkorábban 15-18 nap múlva indulhatnak el a kombájnok.