MNB - 2
MNB

Hírek

Kedvezőtlen adóváltozások a kereskedelemben

2011. szeptember 28., 17:26

A munkavállalókat hátrányosan érintik a jövő évre tervezett adóváltozások, mondta egy mai sajtótájékoztatón a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Sáling Jószef szerint a munkaidő csökkentésén túl, akár munkahelyek is megszünhetnek a kormány rossz adópolitikája miatt. Október végén tartja országos értekezletét a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Ezekben a napokban a megyei képviselőkkel egyeztetnek a jövő évi változásokról.

Kedvezőtlen adóváltozások a kereskedelemben

Vas megyében is érezhető, hogy nincs jelentős forgalomnövekedés a boltokban, üzletekben, mondták el tapasztalataikat a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének vasi tagjai a mai találkozón. Ráadásul félő, hogy az adórendszer jövőre tervezett változtatásaira a cégek például a caffetéria elemek megszüntetésével reagálnak, ami tovább rontja a forgalmat. Az eddig megismert adórendszer hibás, mondta Sáling József a sajtótájékoztatón. A kisebb jövedelműeket sújtják a változások. Például, hogy 2 év helyett 1 év alatt vonják ki a rendszerből az adójóváírást. A minimálbér emelésével a problémát a kormány nem oldotta meg, mert a cégek ezt nem tudják kigazdálkodni, nincsenek tartalékaik.

Dr. Sáling József, elnök - Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete
Ez inkább feszültségeket okoz. Rossz az adópolitika, változtatni kéne rajta. De úgy látjuk, hogy a kormány beleszeretett az egykulcsos adóba, ami már nem is lesz egykulcsos, de még számtalan gond van vele. Kár, hogy munkahelyeket nem inkább teremti, hanem nehéz helyzetbe hozza, ezzel csökken vagy a munkaidő vagy elbocsátásokra lehet számítani.

A Munka Törvénykönyvének tervezett változásaival sem ért egyet a szakszervezet. Többek között mert úgy látják, megpróbálják kiszorítani őket a munkahelyekről, és számos pontban hátrányosan érintheti a munkavállalókat. Sáling József elmondta: a szakszervezetek szeptember 29-től háromnapos közös fellépést terveznek a fővárosban, hogy felhívják a kormány figyelmét arra, hogy a munkavállalókkal foglalkozni kell. Szombatra közel 100 ezer embert várnak a Kossuth téri tüntetésre.