MNB - 2
MNB

Hírek

Kamatmentes hitel az orvosoknak praxis vásárlásához

2011. november 09., 23:01

Az intézkedésre azért van szükség, mert kereslet híján az idősebb körzeti orvosok nem tudják eladni praxisuk  működtetési jogát. Ezt ráadásul - a jelenlegi szabályok szerint - kizárólag a házastárs örökölheti. A háziorvosok átlagéletkora Szombathelyen 59 év, országosan még ennél is magasabb.

Kamatmentes hitel az orvosoknak praxis vásárlásához

Szombathelyen több orvos már 70 éven is felül van. Korhatár nincs, addig praktizálhatnak, amíg az alkalmassági vizsgálatokon megfelelnek. Többen szabadulnának már a praxistól, de nincs kereslet. Ha nem tudják eladni, inkább folytatják a rendelést. A vagyoni értékű jogot csak a házastárs örökölheti, de ha ezután fél éven belül nem kel el, visszaszáll az önkormányzatra. Dr. Kún Csaba 28 évig volt háziorvos különböző településeken.

"A keszthelyi praxisomat feléért adtam el, mint amennyiért vettem. 2001-ben vettem, 2008-ban adtam el."

A doktor 3 éve került Szombathelyre. Most megvásárolta az egyik elhunyt körzeti orvos praxisát.

Dr. Kún Csaba háziorvos
Nem is kell alkudni, senki sem vesz. Nyomott nagyon a piac.

Kötelezően hetente 20 órát kell rendelniük, a rendelkezésre állási idő pedig még ennél is több. A bevétel pedig viszonylag kevés. Kún doktor azt mondja, vállalkozó orvosként még nehezebb a helyzet, ezért tér vissza az alapellátásba. Egy országos kimutatás szerint egy átlagos háziorvosi szolgálat havonta 850 ezer forint bevételre számíthat a társadalombiztosítótól, a költségek levonása után ennek alig több mint harmada marad az orvos és az asszisztens bérére. Így alig van olyan rezidens, aki az alapellátásban akar dolgozni.

600-800 között van egy gyermekháziorvosi körzet létszáma, ez a területi ellátási kötelezettséget jelenti. Felnőttek esetében pedig 1800-2000 körüli.

Ha a Parlament jóváhagyja, egy praxiskezelő központ dönt arról, hány körzetre van szükség.

Vigné Horváth Ilona igazgató, Egészségügyi Alapellátó Intézmény
51 háziorvosi körzetünk van. 13 telephelyen működnek gyermek-, illetve felnőtt háziorvosi rendelőkben. Az átlagéletkor 59-60 között van, de tényleg elöregedő a háziorvosi garnitúra.

A Szombathelyi Önkormányzat évente 10,7 millió forinttal járul hozzá a háziorvosok költségeihez. A tervek szerint a praxiskezelő központ kamatmentes hitelt nyújt a jövőben a praxisvásárlásra, így a fiatal orvosok is lehetőséghez juthatnak.