MNB
MNB - 2

Hírek

Kamarai regisztrációs krach

2012. március 01., 17:06

Tegnapig kellett volna a vállalkozásoknak a kötelező kamarai regisztrációt beadniuk. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara online rendszere azonban túlterhelődött, valószínűleg azért, mert sokan az utolsó pillanatra hagyták a jelentkezést. Ezért továbbra is lehet regisztrálni, nemcsak interneten keresztül, hanem a területi kamarákhoz eljuttatott nyomtatványokkal is.

Kamarai regisztrációs krach

A megyei kereskedelmi és iparkamara irodájába még ma is többen érkeztek, hogy a kötelező kamarai regisztrációt kezdeményezzék. Jelentkezni tegnapig lehetett, de túl sokan hagyták ezt az utolsó pillanatra. Így az országos kamarai online rendszer tegnap túlterhelődött és ma reggelig azon keresztül nem is lehetett regisztrálni. Ezért a nyomtatványokat továbbra is le lehet adni, Vas megyében több helyen is.

telefonon: Kovács Vince, elnök, VMKIK
"Hogy a vállalkozásokat minél kisebb tehertételnek tegyük ki, ezért megszerveztük azt, hogy a Honvéd tér 2.-ben lévő Kereskedelmi és Iparkamara épületében lévő iodán kívül a szombathelyi okmányirodában, Sárváron, Celldömöklkön, Szentgottháron, Körmenden, Cseperegen és Kőszegen is lehet regisztrálni."

Az ötezer forintos kamarai hozzájárulást március 31-ig kell befizetniük a vállalkozásoknak. Volt olyan is, aki azért hagyta az utolsó pillanatra a jelentkezést, mert elfeledkezett róla.

Kovács István
"Megfeledkeztem róla, az az igazság. Említette nekem a könyvelőm is, annak idején, aztán közben meg mégis elfeledkeztem róla."

A Híradónk által megkérdezett könyvelő szerint év elején sok a vállalkozások dolga, többek között ez okozhatta, hogy sokan közvetlenül a határidő előtt akartak regisztrálni.

Dr. Artnerné Zelles Ildikó, könyvelő
"Ilyenkor van az összes éves bevallás, az egyéni vállalkozóknak az SZJA bevallása, ugye megterhelő mindenki számára. Illetve nem is kaporr publicitást szerintem ez a dolog, hogy erre így felfigyeltek volna a vállalkozások, és egyébként is jó magyar szokás, hogy mindent az utolsó pillanatban intézünk el."

Tegnapig körülbelül  8000-en kezdeményezték a kamarai regisztrációt a megyei kereskedelmi és iparkamara adatai szerint. Hozzájuk összesen 20 ezer vállalkozás tartozik, ebből körülbelül 16 ezer működik ténylegesen.