Hírek

Július elsejétől új struktúrában működik az egészségügy

2012. június 21., 17:10

Egyes kórházak feladatköre lecsökken, mások magasabb ágyszámmal működnek tovább. A celldömölki kórházban megszűnik a sebészeti, Körmenden a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás, ezáltal több beteg jut a szombathelyi Markusovszky-kórházra.

Július elsejétől új struktúrában működik az egészségügy

Meghatározták az egyes kórházakhoz tartozó ellátási körzetet is. A minisztérium azt ígéri, nem lesz ellátatlan terület az országban.

Július elsejétől ún. progresszivitási szintek szerint osztályozzák a betegség típusokat és a hozzájuk kapcsolódó kezeléseket 1-től 3-ig. Lesznek olyan kórházi osztályok, ahol csak egyes típusú betegeket látnak el, máshol a bonyolultabb, hármas fokozatú eseteket is fogadják.

Prof. dr. Nagy Lajos - vezérigazgató főorvos, Markusovszky-kórház
"Ez azt jelenti, hogy van egy terület, ahonnan minden beteget el kell látni, illetve a környező kórházakból, ahol nincs progresszivitási szint, olyan helyekre kell irányítani a betegeket, ahol biztosan ellátható."

A Markusovszky-kórházban 952 ágy jut majd aktív fekvőbeteg szakellátásra. Ez több, mint eddig volt, de a feladatok száma is nő. Átveszik például a Celldömölkön megszűnő sebészet, és a körmendi szülészet funkcióit. Szombathelyen tavaly 1260 szülést vezettek le. Ez a szám évekkel ezelőtt dupla ekkora volt, a mostani többletmunkával tehát gond nélkül megbírkóznak.

Dr. Koppány Csaba - osztályvezető főorvos, szülészet-nőgyógyógyászat
"A Körmenden ápolt betegek ezentúl hozzánk fognak jönni, és erre fel vagyunk készülve. Azt tudni kell, hogy Körmenden évente 200 szülés zajlott le eddig, ezt a számot mi tudjuk fogadni."

Lesz majd átmeneti idő: az elseje előtt megkezdett kezeléseket a megszűnő osztályokon is befejezik, ha a beteg ezt kéri. A megmaradó körmendi sebészet és a celldömölki szülészet a Markusovszky-kórház osztályaival integráltan működnek majd. Az is elképzelhető, hogy a megszűnő részlegekről szakdolgozókat vesznek át Szombathelyre.