MNB
MNB - 2

Hírek

Jubileumi borlovagrend avatási ünnepség

2011. szeptember 20., 10:00

A Szombathelyi Legátus avatási és előrelépési ünnepségére a Ferences-templomban került sor. A borlovagrend karitatív tevékenységével az elmúlt években nagy segítséget nyújtott például árvíz- vagy az iszapkatasztrófa károsultjainak megsegítésében.

Jubileumi borlovagrend avatási ünnepség

Fúvósok kíséretében vonultak végig a Fő téren az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának tagjai. 100. avatási ünnepségüket tartották a hétvégén a Ferences-templomban. Az európai szervezet története már hosszú évszázadokra nyúlik vissza.

Prof. INg. dr. Josef Jenei, szenátor - Európai Borlovagrend
Az Európai Borlovagrend 1362-ben alakult, a lovagrendre alapulva és ezelőtt 25 évvel ezelőtt lett harmadszor megalapítva. 27 országban van konzulátusunk.

Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa 2004-ben alalkult. Vas megyében két legátusa is működik: Szombathelyen és Kőszegen. Ma már több mint 700 tagja van a szerveztnek.

Pammer István, magyarországi konzul
Az irgységet legyőződ és elkezdesz másokon segíteni, akkor leszel igazi lovagi ember. Ez az alap. Ettől márcsak egy kevés hiányzik, hogy eljussunk a lovagrend jelmondatához: Tiszteletm az Istent, tisztelem a bort.

A hétvégi ünnepségen a lovagrend 4 új tagot fogadott soraiba.

Balázs Dénes, plébános, Csíkmadaras
Felkérésnek az ember eleget szokott tenni, ha ez jó cél érdekében szokott történni. A lovagrend megfogalamzásában ott szrepel, hogy segíteni a rászorulókon, törekedni a keresztény emberi, erkölcsi értékek terjsztésében és a béke megteremtése. És úgy érzem ezek mind olyan kritériumok, amelyeknek egy katolikus plébános eleget kell, hogy tegyen.

Az ünnepségen a magyarországi konzulátus tagjai közül többen is újabb fokozatra léptek elő. A lovagrend programjai között szerepel novemberben a kőszegi orvosi borkonferencia megrendezése is.