Hírek

Jó minőségű a gabona

2013. július 23., 18:08

Jól haladnak az aratással a gazdák. Az elmúlt hetek napsütéses, forró időjárása kedvezett a gabonák érésének illetve a betakarítást is jó ütemben tudják végezni az gazdálkodók. A megyében a búza, ápra, repce minőségével sincs gond. Az árak esnek.

Jó minőségű a gabona

Sorokpolány közelében aratnak 4 hektáros területen repcét ezek a kombájnok. A termés mennyiségével és minőségével sincs gond ezen a területen. Hektáronként 3-5 tonna közötti átlagot adnak a táblák.Tele is vannak maggal. Ezzel nem volt gond. A terméskötődéssel, kifejlődéssel nem volt semmi gond az idén. A gazda azt mondja: a repce olajtartalma is magas, 44-46%-os. A fajta mellett a technológiának és az időjárásnak is nagy szerepe van abban, hogy jó eredményeket érnek el a gazdák.

Marlovics Norbert - gazdálkodó
“Nekünk hosszú tenyészidejű fajtáink voltak repcéből és búzából is. A repcéből ezek az utolsó táblák, amiket aratunk. Búzára állunk át. Szeretnénk a jövő hét elejére végezni. Ez köszönhető a kedvező időjárásnak, ami a betakarítást segítette.”

Vas  megyében az őszi árpát már teljesen betakarították a gazdák. A búza több mint 60%-ával is végeztek, a repcéből pár száz hektár van már csak hátra. A tervek szerint jövő héten befejeződik az aratás a megyében.

Lukács Zoltán - mezőgazdasági főfelügyelő
“Őszi árpából az elmúlt 10 év legjobb átlageredményét produkáljuk. A búzák esetében 4.6 tonnán állunk, ami Vas megye vonatkozásában nagyon jó.”

A felvásárlási árak, búza, repce esetében is, egyelőre csökkenést mutatnak. A nagy meleg ugyan segíti a betakarítást, viszont a kukoricának nem tesz jót. Sok helyen már jelentkeznek a növényen a száradás jelei. Ha nem lesz eső a következő napokban, az komoly károkat okozhat a kukoricának.