MNB
MNB - 2

Hírek

Kiváló méztermés

2011. június 01., 10:06
Az elmúlt 20 év legjobb méztermésére számítanak a vasi méhészek. Az időjárás kedvezett a repce és az akác virágzásának, így a méhek zavartalanul tudtak dolgozni. A méz értékesítésével sem lesz gond, a magyar méz 80 %-a külföldi piacra kerül.
Kiváló méztermés
Megállás nélkül dolgoznak a méhek Nagy Csaba méhészetében Dozmat mellett. Az akác már levirágzott, a zsúfolásig megtelt kereteket kivették a kaptárakból. Most pörgetik a mézet. A méhész szerint a családok jó erőben vannak, télen sem pusztult el sok, és az elmúlt hetek időjárása is kedvező volt.
Nagy Csaba - méhész
"A repce is jó volt, meg most az akác. A napsütés és a nedvesség is kedvezett a méheknek. Azt lehet mondani, az utolsó évek legjobb termése lesz. Hamar lement az akác virágzása a nagy meleg miatt, de a méhek be tudták hozni ezt."
 
Az akácosból előző este hozták ide a kaptárakat. Most a facéliából gyűjtik a nektárt, és a virágport.

Nagy Csaba azt mondja, még nem végeztek az akác pörgetésével, így nem tudja pontosan mennyi mézet gyűjtöttek méhei.  A magyar méz külföldön rendkívül kelendő, hiszen 80 %-át ott értékesítik. Azt egyelőre nem tudni, hogy a jó termés jár e árcsökkenéssel a magyar piacon.