Hírek

Jó évük lehet a vaskeresztesi borászoknak

2011. augusztus 13., 23:13

A tavalyihoz képest mind mennyiségben, mind minőségben jobb termést várnak a szőlőtermelők. Vaskeresztes és Kőszeg térségében az elmúlt időszakban egyre nagyobb területen foglalkoznak szőlőműveléssel. Támogatásoknak köszönhetően ugyanis több hektárnyi területen telepítettek szőlőt.

Jó évük lehet a vaskeresztesi borászoknak

"A szőlő a zsendülés időszakát elkezdte, az érés szakaszában van."

Hatos István hegybíró az egyik vaskeresztesi szőlőben beszél arról, hol tart a növény fejlődése. A tavaszi hűvösebb, szárazabb időjárás miatt a virágzás is később zajlott ezen a területen. Aztán megjött a jóidő: a 20 fok feletti hőmérséklet és a 90% körüli relatív páratartalom segítette a szőlő fejlődését, de a különböző gombabetegségeknek is kedvezett.

"Egy ilyen peronoszpóra gombát lehet látni, meg ezen a picike levélkén, ami hónaljból fejlődött. A fertőzés jelen volt, a gazdának odakellett figyelnie ahhoz, hogy ne legyen gond."

A szakember szerint ígéretes a mostani termés. Mind minőségben, mind mennyiségben javulást várnak a tavalyi évhez képest a vaskeresztesi borászok.

Hatos István, hegybíró
A tavaszi lemaradást úgy tűnik bepótlódott és amint látjuk a szőlőn, kezdenek színesedni a fürtök. Reméljük a korai fajtákat szeptember közepén, a késői szüretelésűeket szeptember végén, október elején szüretelhetjük.

A szakember szerint a szüretig hátralévő időszakban már nem valószínű sem a pernonoszpóra, sem a lisztharmat előfordulása. Gond csak esősebb időjárás esetén lehet. Akkor ugyanis a korábban megsérült szőlőszemeken megtelepedhet a szürkepenész, ami rothadást indíthat el. A hegyközség igyekszik minden támogatást megadni a termelőknek a hatékony és eredményes munkához. Előrejelzési rendszerrel és növényvédelmi tanácsokkal is segíti a gazdákat.

web.me.com/hegykozseg

Az elmúlt időszakban, támogatásoknak köszönhetően, több hektáron telepítettek szőlőt a térségben. Jellemzően a nagyobb, 4-5 hektáros területettel rendelkező termelők vágtak bele új ültetvény létrehozásába. A kisbirtokos, idősebb szőlőtulajdonosok közül viszont többen is felhagytak a termesztéssel, és kivágták a szőlőiket.