Hírek

Javítják a helyi utat Velemben

2010. június 30., 17:38
Súlyos károkat okozott a Kőszegi-hegység erdeiben és az utakban a tavaly júniusi özönvízszerű esőzés. Több mint 300 millió forint kár érte a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t, szinte teljesen járhatatlanná vált a Velemből a Hörmann forráshoz vezető útszakasz.
Javítják a helyi utat Velemben

A területen két hónapja kezdődtek el a felújítási munkálatok. A 6,1 km hosszúságú szakaszon várhatóan jövő év májusáig dolgoznak.

Útbaigazító tábla fogadja a Szent Vidre induló autósokat a község határában. Több mint két hónapja tart már a károsodott burkolat felújítása. Az út nagy része ugyan megrongálódott, de azért járható maradt. Volt azonban egy rövid szakasz, amely teljesen eltűnt, elmosta a lezúduló víz. Két és fél hónapon keresztül állt a forgalom, sem a kirándulók, sem az erdőgazdaság nem tudta használni az utat.

Bakó Csaba - erdőgazdálkodási igazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
"A kárfelszámolási munkák közel kétharmadát végeztük el, folyik az 5 km-es Velem-Hörmann forrás útszakasz felújítása, amely előreláthatólag szeptember végéig, október elejéig fog elkészülni. Ez közel 200 millió forintos munka."

A hegyi, szerpentines területen a hagyományos technológiával nem lehetett volna elvégezni a felújítást. A feltört aszfalt elszállítása és a nehéz tehergépkocsik is károkat okoztak volna a környék útjaiban, ezért egy új megoldáshoz folyamodtak az útépítők.

Boda Csaba - területi vezető, COLAS ÚT Zrt.
"Ez egy környezetbarát, a legkisebb környezeti terhelést okozó útalap építő technológia, amely a helyi anyag felhasználásával hozza létre a pályaszerkezeti alapot, egy cementes-betonos kötésű útalapot."

A komplett gépsor felszedi és feldarálja a régi burkolatot, majd cementet és vizet kever hozzá. Ezt a masszát úthengerekkel simítják el.

Naponta egy kilométeres szakasszal készülnek el az építők, az alap megszilárdulása után kezdődhet el az aszfaltozás. Jövőre még egy 1,2 km-es szakasz vár felújításra, így 2011 nyarán már a felújított erdei úton közlekedve kereshetik fel a Szent Vid kápolnát és a Hörmann forrást a kirándulók.