Hírek

Januártól változik a környezetvédelmi termékdíj szabályozási rendszere

2011. szeptember 21., 19:21

Ennek részleteiről és az ellenőrzések tapasztalatairól hallhattak szerdán előadást az érintettek a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

Januártól változik a környezetvédelmi termékdíj szabályozási rendszere

Az előállított termékek csomagolópapírja után évente 2500 forint környezetvédelmi termékdíjat fizet ennek a nyomdának a tulajdonosa, de a bürokratikus költség ezt az összeget  jócskán megemeli.

Punger Pál -  ügyvezető, Punger Nyomda
"Negyedéves elszámolást kell csinálni, ID számot kell kérni a vámhatóságtól, könyvelőt tartani. Ez sokkal nagyobb teher, mint a pénznek a megfizetése."

2012-től számukra csökken ugyan az adminisztrációs teher, de várhatóan magasabb környezetvédelemi termékdíjat kell majd fizetniük. Január 1-jétől ugyanis az előállított csomagolóanyagok és reklámpapírok után nem a megrendelőt, hanem a gyártót terheli a díj. Ráadásul az utóbbiért majdnem kétszer annyit kell majd fizetni.  Ugyanakkor az akkumulátorok, gumiabroncsok és egyes elektronikai eszközök díja csökken. Jelentős változás lesz, hogy megszűnik a fizetés alóli mentesség. A hatóság 5 évre visszamenőleg ellenőrizheti a termékdíj megfizetését. Aki elmulasztja a bevallást, bírságra számíthat.  

Sztruhár Imre - kereskedelmi és értékesítési igazgató, Öko-Hungária Kft.
"Az adóbírság a hátralék 100%-a, a mulasztási bírság akár 1 millió forint is lehet."

A környezetvédelmi termékdíjbó az állam már jövőre 49 milliárd forint bevételre számít. Ennek egy jelentős részét a szeptember 1-jén megalakult Hulladékgazdálkodási Ügynökség a hulladékszelektálás és -hasznosítás hatékonyságának növelésére fordíthatja.