Hírek

Ják800

2014. április 28., 13:54

800 éve épült a jáki monostor. Háromnapos programsorozattal és püspöki szentmisével ünnepeltek a településen élők és sok turista is. A jubileum alkalmával adományokat is gyűjtöttek: megújítanák a templom freskóit.

Ják800

Gregorián ének is szólt a szombati áhítaton, ugyanis Áment Lukács vezényletével a pannonhalmi Szent Márton Kamarakórus is részt vett a jáki templom jubileumán. A monostor 800 éve épült a bencéseknek, mára a templom maradt fenn. Az ünnepi szentmisét Veres András szombathelyi megyés püspök celebrálta.
 
Veres András – megyés püspök
„800 esztendő: egyrészt meghatódottságra, másrészt csodálatra és hálára késztet bennünket.”
 
A misén a megyéspüspök mellett más egyházi méltóságok is részt vettek. A 800 éves templomban tartották a zenei programokat is a háromnapos ünnepségsorozat alatt.

Világi programokkal is ünnepeltek: például 800 méteres futóversennyel, szabadtéri gyermekjátékokkal és szombaton reggeltől estig, összesen 800 percnyi focival.
 
Szelestey P. Attila – főszervező
„A sportot azért gondoltuk – gondoltam én személy szerint –, mert annál nagyobb közösségteremtő talán nem volt vagy nincs is.”
 
A jáki templom jelkép, ugyanis nincs még egy ilyen Magyarországon.
 
Rátkai László – plébános, Ják
„Sok ehhez hasonló templom csak romokban van, vagy negyvenet tudunk számolni ehhez hasonlót, ilyen szépet – de miénk nyilván a legszebb, és a Jóisten megóvta, meg a helybeliek is sokat tettek ezért.”
 
Az Árpád-kori templom homlokzati részét tavaly újították fel részben, 150 millió forintos állami támogatással. A jáki templom teljes rekonstrukciója becslések szerint 1 milliárd forintba kerülne.