Hírek

Ismét drágul a tej

2010. szeptember 29., 09:46
4-6 százalékkal emelkedhet a tej és a tejtermékek ára novembertől: várhatóan nőnek a felvásárlási- és fogyasztói árak is, de konkrétumot még a termelők és a feldolgozók sem tudnak. A júliusi és a szeptemberi után ez lenne idén a harmadik drágulás. A termelőkön ez sem segít, a tejágazat ugyanis évek óta veszteséges.
Ismét drágul a tej


Ebben a sorokpolányi tehenészetben 400 tehén adja a tejet, naponta 6000 litert. Az állomány évek óta folyamatosan csökken, a termelés veszteséges. Jelenleg 69 forintért veszik át tőlük a tej kilóját, ami még az önköltséget sem fedezi. Az ágazatvezető azt mondja: nem tudják, hogy a mostani áremelés mennyiben érinti a felvásárlási árakat, erről várhatóan pénteken kapnak tájékoztatást, de a helyzetük ettől valószínűleg nem fog javulni.

Az alacsony felvásárlási árak mellett a termelők helyzetét nehezíti, hogy a takarmány is jelentősen megdrágult. Nem éri meg tejet termelni, Vas megyében jelenleg 13 000 tehenet tartanak nyilván, ami a korábbi állomány töredéke.

Most jár le ugyanis több környezetvédelmi és állatjóléti előírás teljesítési határideje, amit sokan nem tudtak megvalósítani. Itt a sorokpolányi tehenészetben 200 millió forintot költöttek bevételt nem hozó, kötelező beruházásokra: lebetonozták például a tehenek karámját és a trágyatárolót. Az ágazatvezető azt mondja, próbálnak alternatív értékesítési módszereket keresni: a három meglévő tejautomata mellé hamarosan egy negyediket is felállítanak, innen 140 forintos áron viheti a lakosság a friss tejet.