Hírek

Ingatlanok ajándékozása

2011. február 01., 14:28
Jelentősen megnőtt az ingatlan ajándékozási szerződések száma, amióta egyenesági rokonok között illetékmentes az ügylet. Vas megyében közel másfélszeresére nőtt a megkötött szerződések száma, az így gazdát cserélő ingatlanok összértéke pedig elérte a 2 milliárd forintot. Főleg lakást, családi házat és termőföldet ajándékoznak.
Ingatlanok ajándékozása

Egyenesági rokonok között tavaly augusztus óta illetékmentes az öröklés és az ajándékozás. Az adatok azt mutatják, hogy sokan kihasználták ezt a lehetőséget, és szerződést kötöttek családtagjaikkal. Főleg lakások, családi házak, termőföldek és telkek cseréltek gazdát ily módon. A szombathelyi ügyvédi irodákban is több ilyen szerződést kötöttek az elmúlt fél évben, mint korábban

Dr. Kövesdi Zoltán - ügyvéd
"Rengetegen most legalizálták az ingatlan átadását, ez jelenleg az ingatlanforgalom egyharmadát adja."

A törvény hatályba lépése előtt 510 ajándékozási jogügylet történt, utána ez a szám 717-re nőtt, ami közel másfélszer több szerződést jelent. Jelentősen nőtt az ajándékozással gazdát cserélő ingatlanok összértéke is a megyében.

Kovács Mária - sajtószóvivő, Nemzeti Adó- és Vámhivatal
"Az első félévben 450 millió forint értékű volt, a másodikban már elérte a kétmilliárd forintot. Vagyis közel négyszeresére nőtt a vagyoni tárgyak értéke."

Az ajándékozás szülő-gyermek illetve nagyszülő-unoka között illetékmentes, testvérek, házastársak között nem. Becslések szerint tavaly az illetékek eltörlése miatt másfélmilliárd forint bevételtől esett el az államkassza.