Hírek

Információszerzés tip-top

2010. november 16., 12:57
Könyvbemutató, író-olvasó találkozó és információkereső kalandjáték is szerepelt az egyetem Könyvtár- és Információtudományi Tanszékének szakmai napján. A  könyvtár szakos hallgatók 15 perces közös olvasást is szerveztek, a Tip-Top kurzuson pedig az internetes  információgyűjtéshez nyújtottak segítséget társaiknak.
Információszerzés tip-top

Zóra rajz szakos, jövő nyáron végez az egyetemen. Szakdolgozatához most kezdi az anyaggyűjtést. Könyvtár szakos hallgatóktól kap segítséget. A Tip-Top kurzusban résztvevő hallgatók 5 perces gyorssegítséget kapnak ahhoz, hogyan gyűjtsék össze a szükséges anyagot egy referátumhoz, dolgozathoz vagy éppen a szakdolgozatukhoz.

Bereczki Bálint - informatika-könyvtár szakos hallgató, szervező
"Ennek a tip-top programnak az a lényege, hogy mi, könyvtár szakos hallgatók megmutatjuk a legújabb könyvtári alkalmazásokat, amiket a más szakosok nem ismerhetnek."

A hallgatók a szakmai napon előadást hallhattak a japán képregényekről, könyvtári totót tölthettek ki, a  legnagyobb tömeg azonban a 15 perces közös olvasásra gyűlt össze. A programot az interneten hirdették meg és bárki csatlakozhatott az olvasókhoz. Az egyetemen nappali és levelező tagozaton közel száz könyvtár szakos hallgató tanul. A képzés jelentősen átalakult az elmúlt évtizedben, az információs forradalom miatt teljesen más képzettségű szakemberekre van szükség a könyvtárakban is, mint korábban.

Ördögné Kovács Mónika - főiskolai adjunktus, koordinátor
"A perspektíva az ő életükben nemcsak az hogy könyvtárosok lesznek, hanem információbrókerként, információmenedzserként dolgozhatnak. A hallgatóink nagy számban kerülnek ki úgy, hogy nem könyvtárba kerülnek, hanem a médiába, a köszolgálatba."

A szakmai napot pályázati forrásokból idén először szervezte meg a Könyvtár- és Információtudományi Tanszék. A rendezvényt az intézmény Forrásközpontjának negyedik születésnapjához kapcsolták és ezentúl minden évben megtartják.