Hírek

Influenza

2011. január 27., 14:31

A kutatók az influenzát köpönyegforgató vírusnak nevezik. 20-30 évente teljesen megváltozik a szerkezete és ilyenkor világméretű járványt, okoz.

 

Influenza

FORRÁS: FreePress

 A fehérkabátos fiatalember most érkezett Magyarországra, és egy eddig ismeretlen influenza vírust hordoz.

A fülkében 6-an ültek, közülük három útitársát és a kalauzt fertőzte meg.

A zsúfolt pályaudvaron 1 tüsszentéssel akár 50 embernek is tovább adhatja a kórt. Busszal és villamossal folytatja útját, így 1 nap alatt közel 500 emberrel kerül kapcsolatba. Szinte mindegyiküket megfertőzi. A járványt úgy tűnik semmi, sem állíthatja meg.

A kutatók az influenzát köpönyegforgató vírusnak nevezik. 20-30 évente teljesen megváltozik a szerkezete és ilyenkor világméretű járványt, okoz.

Akkor beszélhetünk járványról, ha a lakosság legalább 2%-a fertőződik, ilyenkor általában megkétszereződik a betegek száma. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy embertől 1 hét alatt 100, a 2. hétre 1000, a 3.-ra 10.000, 1 hónappal később, pedig már 100.000 ember kaphatja meg a vírust.

Dr. Berencsi György, virológus

Egy új vírus megjelenésére, kivédésére a kutatók sincsenek felkészülve, védekezni ellene csakis akkor tudnak, ha az már fertőz. Az orvosok leginkább a cseppfertőzés veszélyére hívják fel a figyelmet, ezt a betegséget ugyanis tüsszentéssel, köhögéssel terjesztjük és az orrunkon, szánkon belélegezve jut a szervezetünkbe, ahol gyorsan elpusztítja a nyálkahártya sejtjeit.

Dr. Berencsi György, virológus

Az influenza vírusok ideális viszonyok mellett a 0-5 fok közötti hőmérsékleten és nedves párás levegőn sokáig életben maradnak és fertőznek. Ilyenkor például egy zsúfolt mozgólépcsőn 1 tüsszentéssel 500 embernek is átadhatjuk a szervezetünkből a nem kívánt kórokozókat.

Magyarország területén közel 70 háziorvos feladata, hogy az influenza gyanús betegektől mintát vegyenek és ezt egy budapesti intézetbe küldjék, ahol kiderül valóban a vírus okozta-e a tüneteket.

Az Országos Epidemiológiai Központba beérkezett folyadékot tojásokba fecskendezik, melyeket közben alulról világítanak meg, így jól látszik az embrió, amibe az anyagot juttatni kell. A sterilizált szalmonellamentes tyúktojás a legegyszerűbben kezelhető és legolcsóbb táptalaj az influenza vírus szaporításához. Néhány nap múlva tojásokat felbontják és kiszívatják belőlük a képződött nedveket, hogy meg tudják vizsgálni kialakult, szaporodott-e bennük a vírus.

A másik eljárás egyszerűbb és gyorsabb.

Jankovics István, osztályvezető főorvos

Ez a kék színű folyadék úgy segít felismerni az influenzát, hogy megfesti a sejteket, így ha a megfelelő kezelés utána lemezt egy mikroszkóp alá teszik és azt ultraibolya fénnyel világítják át, a vírussal fertőzött sejtek zölden fluoreszkálni kezdenek, tehát a sejtek gazdája influenzával fertőzött.

A kutatások és az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján évről évre legyártják a megfelelő minőségű, és mennyiségű oltóanyagot.

Magyarországon ez közel másfél millió ampullát jelent, ami egy átlagos járvány esetén bőven elegendő a lakosságnak, ám a gyártók fel vannak készülve arra is, hogy rendkívüli esetben ennek akár a többszörösét állítsák elő.

Ez az oltás azonban csak megelőzésre szolgál és minden évben, az újonnan világszinten megvizsgált influenza alapvírusok alapján állítják össze a következő alapreceptjét.

Jelenleg ebben a laboratóriumban folyik az oltóanyag gyártása, készülve a már nálunk is megjósolt járványra.

Az influenza nem válogat, ugyanannyira veszélyes nőkre és férfiakra, gyerekekre és felnőttekre.

Ha netán elkapjuk a vírust, nem tehetünk egyebet, mint hogy elmegyünk háziorvosunkhoz.