Hírek

Ilyen volt az idei Szent György-napi vásár

2012. április 23., 16:41

Bár a várva várt napsütés nem volt folyamatos, a tavasz kezdetét jelző Szent György-napi vásárra sokan kilátogattak a hétvégén. A Vasi Múzeumfaluban közel száz kézműves kínálta portékáit, de harcászati bemutatók és más hagyományőrző programok is várták a látogatókat.

Ilyen volt az idei Szent György-napi vásár

"Kívánok majd jó szórakozást, meg szóltam én, aki nem hallgat rám, az meg is bánja! No, isten adja, hogy úgy legyen!"

Kisbíró dobolta ki a programokat, a szőlőhegyi pincéknél pedig hegyközséget avattak. Ezzel is a régi hagyományok elevenedtek meg a Múzeumfaluban. Az idei Szent györgy-napi  vásáron közel 100 árus kínálta kézműves portékáit, natúr- és biotermékeit.

Korsós Tibor Garabonciás Csemegekereskedés, Izsák
Egy olyan három hónapig van érlelve, akácfán van füstölve, és saját kecskefarmról, saját kecskeállományból készült, tejéből készült kecskesajt.

A  vízitormás és paradicsomos sajt mellett a hagyományos ízek is hódítottak:  lekvárokból, mézekből volt bőven, de nehéz volt ellenállni a frissen sült kürtöskalácsnak és a kenyérlángosnak is.  A rendezvény díszvendége, Albert Attila magyarszombatfai fazekasmester jellegzetes őrségi kerámiáit állította ki, és azt is megmutatta, hogy dolgozik.

ifj. Albert Attila fazekas, Magyarszombatfa
Megrendelésre dolgozunk, itt épp a gyerekeknek egy teáskannát készítünk, de előtte csináltam hagyományos őrségi aratókorsót, bogyigakorsót, tálat korongoztunk, sorban szépen jönnek a formák, még a rendezvény elején vagyunk.

A szervezők szerint a csaknem feledésbe merült kézműves hagyományok felelevenítése a a vásár legfőbb vonzereje.

Szommer Ildikó igazgatóhelyettes, Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
Ezek a kézműves termékek nyilván nem nagyban készülnek, tehát ilyen kisebb vásárokon tudnak megjelenni, tehát elsősorban, azt hiszem, ez az értéke, hogy egyáltalán színteret, megjelenési lehetőséget kapnak.

A programot a hagyományőrző katonai csoportok harcászati bemutatói színesítették.  S aki kedvet kapott a régi fegyverekhez, ki is próbálhatta vagy megvásárolhatta őket.

Rédling Ferenc
"Szeretjük a természetet, szeretnénk lőni, és akkor akkor jött így az ötlet, hogy kipróbáljuk ezt. Meg hát egy ősi magyar kultúra maga az íjászat."

Azokat pedig, akik elfáradtak a vásári forgatagban, a színpadon táncos produkciók és vásári komédiák szórakoztatták.