Hírek

Ilyen volt a Múzeumok Éjszakája Szombathelyen

2012. június 18., 17:30

Avitus (avitusz) oltárköve a Savaria Múzeumban, az egykori vármegyei börtöncellák a levéltár régi épületében, előadások az Egyházmegyei Múzeumban - többek között ezeket tekinthették meg mindazok, akik szombaton ellátogattak a Múzeumok Éjszakája szombathelyi helyszíneire. A Smidt múzeumban numizmatikai kiállítás nyílt, az Iseumban rendhagyó tárlatvezetést tartottak, a képtárban a textíliák és Lengyelország köré épültek a programok.

Ilyen volt a Múzeumok Éjszakája Szombathelyen

"Ezekben a tárlókban lévő szobrok ezek az első egyház művészeti kiálltásnak a szobrai."

Tárlatvezetés az Egyházmegyei Múzeumban. Az érdeklődők megtekinthették többek között a várostörténeti kiállítást és a múzeumhoz kapcsolódó előadásokat is meghallgathatták.

Kálmán István
"Meglepetés volt számomra, hogy mennyi érték van itt. Tehát itt a gyönyörű Mindszenthy kiállítás."

Kalocsai Zoltán
"- Nekem tetszik.
 - Mi volt volt ami a legjobban megmaradt benned? Talán a szent korona másolata."

Az Egyházmegyei Múzeumban idén először tartották meg a Múzeumok Éjzakáját.

Horváthné Simon Katalin, gyűjteményvezető, Egyházmegyei Múzeum
"Az apropót az adta, hogy a 140 évvel ezelőtt ebben a teremben nyílt meg a Vas megyei régiségtár. Vas megye első múzeuma Lipp Vilmos Imre titkár vezetésével, Szabó Imre püspök kezdeményezésére."

Avitus római légiós oltárköve előtt köszöntötte a vendégeket Nagy Zoltán múzeumigazgató a Savaria Múzeumban. Rendezvényük az "Ugrás a sötétségbe" alcímet viselte, ami másodlagos értelemmel is bírt.

Dr. Nagy Zoltán igazgató, Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"Kicsit sötétbe tapogatózik az egész magyar múzeumügy. És mi azt gondoljuk, lesz világosság, lesz múzeum, lesz tovább élés. És együttműködés a várossal, mint ahogy eddig is volt."

"-Hány gyereked van?
- Hét.
- Úgy loptad őket!
- Nem, törvényes, mindegyik törvényes!

Rabot visznek a volt Vármegyei börtönbe. A szokásokhoz híven idén is megtekinthették a börtöncellákat a vendégek, akiket előadássokkal is vártak a megyei levéltárban.

Dr. Tilcsik György, igazgató, Vas Megyei Levéltár
"Több előadással így egyrészt az 1945 március 4-én Szombathelyen lezajlott bombázás történetének bemutatásával illetve egy erről szóló előadással várjuk az érdeklődőket."

A levéltár igazgatóhelyettese, Melega Miklós a város egykori polgármesterének, Éhen Gyulának a városfejlesztő tevékenyeségéről tartott előadást. Az idei programsorozat iránt is nagy volt az érdeklődés, több ezren éjszakáztak a múzeumokban.