Hírek

Ikervári szélerőműpark

2011. szeptember 22., 14:55

Hatalmas turbinák fogják igába a szelet Ikervár határában. Az erőmű május óta teljes kapacitással működik. A beruházásnak több előnyét is élvezi a település.

Ikervári szélerőműpark

Szombathelyről Ikervár felé haladva a település határában szembetűnő változás fogadja az érkezőt. Tavasz óta egy 17 toronyból álló szélerőműpark működik itt. A nagyszabású beruházást a szélenergiában világelső spanyol Iberdrola energiavállalat valósította meg, amely a világ 23 országában van jelen megújuló energiára épülő vállalkozásaival.

Ikervár szélcsatornában fekszik, az uralkodó szélirány északnyugati. Az építtető cég közel két éven árt mérte a légmozgás irányát és sebességét a település körzetében, ez alapján döntöttek úgy, hogy érdemes belevágni a park létesítésébe. A vasi község más szempontból is ideális helyszínnek bizonyult.

Fehér Ferenc - polgármester, Ikervár
"Az is mérvadó volt, hogy itt működik egy vízierőmű, amely beszolgáltatja az áramot az országos hálózatba, tehát kiépített vezeték van, ami a vépi állomáson keresztül az országos hálózatba termel. A szélerőművesek oda tudták telepíteni az átvevő állomásukat, ahol a vízierőmű állomása épült."

A kormány 2006-ban 330 mW kvótára írt ki pályázatot, ebből 34-et nyert el két cég, amelyet a spanyol befektető később megvásárolt. Az egyeztetések már akkor elkezdődtek az ikervári önkormányzattal. A képviselőtestület döntéseivel segítette az építkezést, többször is módosították a rendezési tervet is. A széltornyokat a régészeti feltárást és a lőszermentesítést követően 2010 telén állították fel. Idén márciusban fejeződött be a próbaüzem, májustól pedig teljes kapacitással folyik a termelés. A 100 méter magas turbinák darabonként 2 mw áramot állítanak elő. A település több előnyét is élvezi a beruházásnak.

Fehér Ferenc - polgármester, Ikervár
"Amikor felépítették őket, minden mezei utat felújítottak, ez nagy segítség volt a településnek, mert pénzünk nincs rá, de a karbantartásuk önkormányzati feladat. A másik, hogy a cég az iparűzési adóját Ikervárnak fizeti. Ebből még nem láttunk ugyan pénzt, de idén már reményeink szerint folyik be, a töredék év iparűzési adója. Bízunk benne, hogy ez lendít a falun, nagyon sokat jelent, hiszen nem kis pénzről van szó."

A kis önkormányzatok is tudják, hogy a megújuló energiáé a jövő, ennek fényében igyekeznek kihasználni az Európai Unió és a magyar állam által támogatott pályázatokat.

Fehér Ferenc - polgármester, Ikervár
"Egyre több lépést szándékozunk az irányba tenni, hogy intézményeinket megújuló energiára épülő berendezésekkel lássuk el. Most nyertünk pályázaton pénzt, amelyből a tornacsarnok világítását biztosítjuk napenergia segítségével."
"860 ezer forintba kerül a tornacsarnok világítása évente, a projekt önrésze kétmillió 3-400 ezer forint, amit nekünk kell állnunk, és úgy számoltunk, hogy ez nekünk három év alatt megtérül, azután a tornacsarnok világítása ingyen lesz a községnek."

Vas megyében a megújuló energiára épülő beruházások folytatása a cél. A térség adottságait kihasználva Szeleste, Hegyfalu és Gór körzetében egy 16 turbinából álló szélerőműpark létesítését tervezik a jövőben.