Hírek

III. Zsidó Fesztivál

2013. november 04., 16:53

Séta az egykori szombathelyi gettó területén, gasztro-est és előadások is várják az érdeklődőket az idei Zsidó Fesztiválon. Egy évvel ezelőtt a Nyugat-magyarországi Egyetem kommunikációs hallgatóival dolgoztak együtt a szervezők, most a Roma Kisebbségi Önkormányzattal kívánják megvílósítani a rendezvényt.

III. Zsidó Fesztivál

“Látszik,hogy anyagi gondokkal küzdhet, meg hasonlók.”

A Uccu Alapítvány interaktív pedagógiai programján szombathelyi középiskolások és egyetemisták vesznek részt. A roma származású fiatalok a kirekesztettségről is tartanak előadást. Ez már a Fesztivál egyik újítása. A harmadik Zsidó Fesztiválhoz ugyanis a Roma Önkormányzat  is csatlakozott, így kívánják a városban élő kisebbség  sokszínűségét megmutatni.

Márkus Sándor-elnök, Szombathelyi Hitközség
“A roma önkormányzat keresett meg, hogy közös fesztivált rendezzünk,amiben ők is részt vesznek, a tolerancia jegyében. Nagyon fontosnak tartottuk, így hát természetesen igennel válaszoltunk rá. Nagyon szép és nagyon hatékony programokat várok tőle.”

A gasztronómiában, a zenében és a képzőművészetben is össze tud kapcsolódni a zsidó és a roma kultúra-hangsúlyozták a tájékoztatón a szervezők. A sajtó munkatársainak is bemutatták a különleges étkeket. A tolerancia jegyében előadásokat is tartanak majd.

Murai Gábor-egyetemi tanár, szervező
“A tradícionális, kulturális események, mind a zsidó hitközség részéről, mind a roma származásúak részéről, roma tradícionális zene, vagy a roma képzőművészek fantasztikus alkotásai, vagy a roma színházi produkció. Ezeket igyekszünk a fesztiválon bemutatni és a szélesebb közönség számára megközelíthetőbbé tenni.”

A Zsidó Fesztivált a hitközség adományokból finanszírozza. A programok november 10-én, vasárnap kezdődnek.