Hírek

Idén 10 éves a népegészségügyi mammográfiás szűrés

2012. április 04., 18:40

Évente mintegy 100-150 nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú daganatot Vas megyében - hangzott el a Markusovszky Kórházban rendezett továbbképző konferencián.  Az időben felfedezett kóros elváltozások nagy mértékben növelik a gyógyulási esélyeket. Épp ezért kap egyre nagyobb hangsúlyt a megelőzés.

Idén 10 éves a népegészségügyi mammográfiás szűrés

"Panasza van-e? Nincs. Hormontartalmú gyógyszert szed? Nem. "

Kenesei Gyuláné behívóval érkezett a mammográfiai szűrésre.

Kenesei Gyuláné
"Most harmadszor kaptam, 2 évente, és én mindig minden egyes alkalommal eljövök, mert úgy érzem, hogy ez nagyon fontos, hogy az ember ha nem is érez semmit, ha önvizsgálatot is tart, nem biztos, hogy észreveszi azt, hogy van ott valami a mélyben."

Vas megyében a nők 64 százaléka komolyan veszi a szűrővizsgálatot. Ez jobb, mint az országos arány. Magyarországon 10 év alatt közel 150 ezer nő kapott meghívót, de csak 95 ezren mentek el mammográfiai szűrésre - hangzott el a kórházban rendezett konferencián. A szűrővizsgálatok jelentősége, hogy név szerint szólítja meg azokat a nőket, akik a rizikófaktorba tartoznak.

Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos, VMK Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve
"Az időben megtalált betegség, vagyis a korán, még klinikai tüneteket nem okozó állapotban felfedezett betegség gyógyítási esélye összehasonlíthatatlanul magasabb, mint a már tüneteket okozó betegség."

Előfordulhat, hogy az első vizsgálat után újabb behívó érkezik. Legtöbbször ilyenkor sincs ok az aggodalomra.

Dr. Kovács Beáta radiológus főorvos, Markusovszky Kórház, Radiológia Osztály
"Alapröntgen felvételeket további felvételekkel, nagyított felvételekkel, ultrahangos vizsgálattal egészítjük ki, és ezekben az esetekben jelentős részben sikerül az elváltozásokat tisztázni. Tehát csupán a visszahívottaknak mintegy 3-4 ezreléke az, aki műtétre kerül, és valóban rosszindulatú daganatot találunk."

Évente csaknem 10 ezer szűrést végeznek az osztályon, és 40-50 esetben találnak rosszindulatú daganatot. Kb. ugyanennyien vannak, akik panaszokkal érkeznek, és beigazolódik a gyanú. Így évente kb. 100 emlődaganat műtétet végeznek Szombathelyen.