Hírek

Húsvéti ellenőrzés

2010. március 31., 17:22
Húsvét után zárul a tavaszi élelmiszerbiztonsági ellenőrzés-sorozat. A három hétig tartó hatósági vizsgálódás nem csak a piacokon, boltokban és vendéglőkben vette górcső alá a füstölt húsokat, húskészítményeket, a tojást és a csokiféléket. A szakemberek az állattenyésztőket és a takarmány előállítókat is ellenőrizték. Azt mondják, kevesebb hiányosságot tapasztaltak, mint korábban.
Húsvéti ellenőrzés

Az ellenőrzések célpontjait - ahogy ezt a szombathelyi éttermet is - szúrópróbaszerűen választották ki a hatóság munkatársai. Vizsgálják az élelmiszerek tárolásának, elkészítésének körülményeit, és a feketegazdaság kiszűrése érdekében a termékek nyomonkövethetőségét is, a szántóföldtől a tányérig. Amíg az élelmiszerbiztonsági felügyelő a raktárakban és a konyhában vizsgálja, hogy a szabályoknak megfelelően készülnek-e az ételek, addig hatósági állatorvos munkatársa a számlákat, a dolgozók egészségügyi könyvét, az ételhulladék elszállításának dokumentációját ellenőrzi.


Horváth Norbert - konyhafőnök
"Annyira szigorú az ellenőrzési rendszer, és a büntetési tételek, hogy nem érdemes kockáztatni. Ha a HACCP rendszer minden egyes elemével nem is értünk egyet, de mind nekünk, mind a vendégeknek nagyfokú biztonságot jelent."


A kiszabható bírság legkisebb összege 30 ezer forint, de a feltárt hiányosság mértékétől függően ennek akár több tízszerese is lehet. A hatóság munkatársai azt mondják, nem csak ebben az étteremben nem találtak problémát.


Dr. Csenárné dr. Berkes Piroska - hatósági állatorvos, élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság
"Folyamatos a javulás a vállalkozók részéről. Nem a hatóságot játsszuk. Nem a szankció az elsőgleges nálunk, ha hiányosságot találunk, először figyelmeztetünk. A fogyasztók érdeke is ezt kívánja, hogy a hibákat kijavítsák a vállalkozók."


Ezért utóellenőrzéseket is tartanak. A hatósági állatorvos azt mondja, a megyében eddig nem tártak fel kiugró szabálysértést. Bár korábban egy szombathelyi vendéglátóegységet közel egymillió forintra, egy állattartó telepet pedig még ennél is nagyobb összegre bírságoltak. A húsvéthoz kapcsolódó tavaszi élelmiszerellenőrzési akció április 6-ig tart.