Hírek

Honvéd Erőpróba

2011. május 20., 14:45
Általános és középiskolások vetélkedtek a mai Honvédelmi Erőpóbán a Történelmi témaparkban. Május 21-e a Honvédelem Napja, ebből az alkalomból a megye településein évek óta megrendezik a versenyt. Most először Szombathelyre hívta a fiatalokat a hadkiegészítő parancsnokság, a Honvéd Bajtársi Egyesület és a Savaria Legio.
Honvéd Erőpróba

A Zrínyi-iskola csapata épp az akadálypályát teljesíti. Futnak, kúsznak, cipelik a menetfelszerelést a diákok. A lányoknak is kihívás az erőpróba.
 
 
"Ki akartuk próbálni, milyen katonának lenni.
-Milyen benyomást szereztetek?
Nagyon jó, volt, fantasztikus."
 
A lányok voltak a gyorsabbak a fegyver szétszedésében és összerakásában is. A gránátdobás viszont senkinek nem ment könnyen.
A diákok a legionáriusok segítségével egy ókori harci eszközt, a skorpiólövőt is kipróbálhatták.
"Lövedékek kilövésére való rövid hatótávolságú ostromgép."
A versenyre 25 csapat jelentkezett a megyéből.
 
Ferge László - százados, hadkiegészítő parancsnokság
"A Magyar Honvédség kiemelten figyel arra, hogy a fiatalok egészségesen éljenek, sportoljanak. Emellett célunk az is, hogy bemutassuk, milyen a kiképzés."
 
A gyerekek ízelítőt kaptak abból, hogyan készül fel egy katona a feladatai végrehajtására. Voltak köztük olyan 7. osztályosok is, akik már eldöntötték, hogy a katonai hivatást választják.


Varga Balázs - tanuló, Celldömölk-Alsóság Általános Iskola
"Nekem az tetszik benne, hogy van sok fegyver, kiképzés, futás, fekvőtámasz, stb."
 
Ebben a szimulátorban pedig egy MIG 29-es harci repülőgép pilótájaként is helyt állhattak a diákok. A verseny fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter volt, akinek a meghívására a győztes Gothard-iskola csapata a Parlamentbe és Honvédelmi Múzeumba látogathat majd.