Hírek

Hogyan tovább nyolcadikasok?

2011. január 10., 15:00
Még bő egy hónapjuk van a nyolcadikosoknak eldönteni, hol tanulnak tovább: február 18-ig kell beadniuk a jelentkezési lapokat. Tetszőleges számú középiskolát megjelölhetnek, mennyiségi megkötés nincs. Akiknek kell, azok január végén tesznek írásbeli felvételi vizsgát.
Hogyan tovább nyolcadikasok?

A Paragvári Iskola 8. b. osztályából szinte mindenki gimnáziumban szeretne továbtanulni. Ádám a Nagy Lajos Gimnáziumban folytatná a tanulmányait.

Horváth Ádám
"Mindenképpen fizikával szeretnék tanulni és ott fog indulni egy ilyen osztály. Otthon megbeszéltük, ez az egyetlen hely ahová tudnék menni. És ezért oda mennék."


A Paragváriban idén mintegy 100 végzős diáknak kell heteken belül döntenie arról, hol tanulna tovább. A tanulók jártak nyílt napokon, és a Képzési Vásáron is tájékozódhattak a középiskolák által indított osztályokról, képzésekről. Emellett az intézmények vezetői is tartottak tájékoztatót - mondja az iskola továbbtanulási felelőse.

Fancsaliné Kristály Erika - továbbtanulási felelős
"Vannak olyan diákok, akik az utolsó pillanatban döntik el. A szülőket is meghallgatva. Én azt szoktam mondani a diákoknak, hogy hallgassanak magukra, hogy mi az ami őket érdekli és ennek megfelelően válasszanak iskolát."


A Hefele Iskolába évente 200-250 diák jelentkezik, ebből mintegy 140-et vesznek fel. Az iskola igazgatója azt mondja: előzetes felvételi nincs. Szóbeli elbeszélgetést is csak a szakközépiskolások esetében tartanak.

 Fodor István - igazgató -Hefele Menyhért Szakképző Iskola
Az érdeklődés azonos szinten mozog az elmúlt években. Tulajdonképpen minden iskola több diákot szeretne felvenni, de a határokat figyelembe kell venni. Mi minden helyet betudunk töleteni.


Szombathelyen a végzős, nyolcadikas diákok száma évek óta nem változik, mondja az Oktatási Osztály vezetője.

Heckenast Gusztáv - oktatási osztályvezető
670-en végeznek az önkormányzati fenntartású intézményekben és 200-210-en a nem önk. fenntartású intézményekben.


Január 22-én tesznek központi, írásbeli vizsgát azok a nyolcadikosok, akiktől ezt a középiskola kéri. Egyébként az általános iskolai eredmények számítanak a felvételinél.  Szombathelyen a középfokú oktatási intézményekben mintegy 1700 diák kezdheti meg szeptemberben tanulmányait.