MNB
MNB - 2

Hírek

Fiatalokat kezelnek drog okozta pszichózissal

2012. március 02., 17:24

A kábítószerek és az úgynevezett dizájner drogok visszafordíthatlan és súlyos károkat okoznak a még fejlődő szervezetben. A rendőrség bűnmegelőzési osztályának munkatársai rendszeresen járják az általános- és középiskolákat, hogy a diákok figyelmét felhívják a veszélyekre, és a következményekre is.

Fiatalokat kezelnek drog okozta pszichózissal

A büntető törvénykönyv mostani szigorítása után egy marihuánás cigarettát elszívó fiatal akár 5 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

"Alkohol, cigaretta, gyógyszerek, koffein, energiaital, szerencsejáték."

Rendhagyó osztályfőnöki óra a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolában. Németh Andrea rendőrszázados beszélget a diákokkal a legális és az illegális drogokról és hatásaikról.

"Öngyilkosság, öncsonkítás, öröm- és dühkitörések, hiperérzékenység hangra és fényre is."

A tizedikes fiatalok jól tájékozottak, azt is tudják, hogy az interneten keresztül nem csak az információ érhető el a kábító hatású szerekről, hanem be is szerezhető az anyag.

Németh Andrea r.százados, Bűnmegelőzési Osztály, VMRFK
Az extasy és a speed, amik korábban döntően drogként ismertek voltak. Ezek helyét átveszik a mefedron szerkezetében átalakított utódai. Könnyen hozzá lehet ezekhez az anyagokhoz jutni.

Az új magyar drogstratégia március 1-től büntetné az úgynevezett dizájner drog forgalmazását, ha a szer bármelyik összetevője szerepel a tiltólistán. A hatályba lépést késlelteti, hogy az Európai Bizottság még nem hitelesítette a jogszabályt.

Az osztályfőnök szerint kevés eszköz áll a pedagógusok rendelkezésére, hogy megóvják a gyerekek egészségét. A szakembertől pedig talán jobban elfogadják a figyelmeztetést.

Sarkadiné Gyetvai Zsuzsanna osztályfőnök, Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola
Nagyon kevesen járnak bulikba, ez még egy kicsit óvja őket, de egyre többen szeretnének bulizni járni. Ez a legveszélyesebb színtere a kábítószerrel találkozásnak.

A kórház szakambulanciájára hetente 2-3 fiatalt is hoznak szüleik, mert megváltozott viselkedése miatt aggódnak. A diagnózis náluk „drog indukálta pszichózis". A tapasztalat szerint a hétvégi bulikban a fiatalok többféle drogot is kipróbálnak.

Dr. Szabó Mihály főorvos, Markusovszky Kórház
Ez függőséget is okoz. Némelyik 2-3 hétig kimutatható, de a szombati buli után én már hétfőn megkapom a fiatalokat, akik megtébolyultak, és nem múlik el.

A főorvos azt mondja, a kábító hatású szerek, így az alkohol is súlyos és visszafordíthatatlan károkat okoznak, főleg a még fejlődésben lévő fiatalokra.