MNB - 2
MNB

Hírek

Hefelés önkéntesek

2011. április 15., 16:55
A Hefele Menyhért Szakképző Iskola diákjai szépítették meg az AGORA-Gyermekek Háza udvarát a napokban. Az oktatási intézmény 300 ezer forintot nyert korábban a TÁRS programban, melyet közösségi szolgálatra költhetett el. A festő és asztalos tanulók rendbehozták a Gyermekek Háza kerítését, új esőbeállót és bútorokat készítettek.
Hefelés önkéntesek

Az utolsó simításokat hajtják végre a tanulók, készül az utolsó bútordarab és a Gyermekek Háza új vára is. A fiatalok az alapanyagok előkészítésétől a felületkezelésig egyedül végezték a felújítási munkákat és új kerti bútorokat is készítettek. Ez volt az első alkalom, hogy a festőnek és asztalosnak készülő diákok együtt dolgozhattak. A közös munka volt a kezdeményezés egyik célja, és a helyszín kiválasztása sem volt véletlen.

Tóth Árpád - szaktanár, Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola

"Nagyon lényeges szerepet játszott az, hogy olyan helyen dolgozzanak, ahol több diák is látja az ő munkájukat. A másik lényeges szempont az volt, hogy sokrétű munkát tudjanak végezni. Tudtak felújítást végezni, újat is tudtak létrehozni és ezáltal gyakorolták a szakmát."

Fontos eleme volt az is a programnak, hogy a munkát szabadidejükben végezzék el. Az iskola célja volt, hogy a tanulókban kialakuljon a közösségi felelősségvállalás, és az önzetlen segítségnyújtás szándéka is. A tanulók szívesen végezték a feladatot.

Virovecz Rajmund - tanuló, Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola

"Nagyon örülök, hogy az ilyen gyermekeknek tudok segíteni, akik ide járnak és ezeket az eszközöket használhatják. Fontos nekem, mert sok olyan gyerek van, akinek sajnos nem adatik meg otthon a játszótér."

Nemcsak a fiatalok gazdagodtak tapasztalatokkal, önkéntes munkájuk hozzájárult a befogadó intézmény állagmegóvásához, és az intézmények további együttműködéséhez is. A diákokat ma oklevéllel és ajándékokkal jutalmazták. Ők az elsők a városban akik elmondhatják, az önkéntesség évében oklavelet vehettek át az önzetlen munkájukért. A városvezetés azt szeretné elérni, ha ez az értékrend nemcsak a fiatalok, hanem a felnőttek gondolkodásába is beépülne.

Dr. Takácsné dr. Tenki Mária - tanácsnok

"Az önkéntességnek szeretnénk egy olyan teret adni, hogy partnerokat összehozni. Próbálunk önkántes pontokat kialakítani a városházán, a karneválirodában, és olyan helyeken, ahol önkénteseket tudunk önkormányzati feladatokba bevonni."

Így például a kultúra, valamint a környezetvédelem területén is. Épp ezért példaértékű az a feladat, amit a Hefele szakképző iskola tanulói végrehajtottak a napokban - hangzott el az ünnepségen.