Hírek

Háttérben a textiles szakma

2010. október 13., 14:51
A régió textil- és ruhaipari szakemberei tanácskoztak szerdán délelőtt az Oladi Általános Művelődési Központban. Megvitatták az ágazat gazdasági esélyeit, az innovációs lehetőségeket és szó esett a szakképzés helyzetéről is.
Háttérben a textiles szakma

Az iparszerkezet átalakulásával háttérbe szorult a textiles szakma az utóbbi évtizedekben. A könnyűipar korábbi húzóágazatának - bár még mindig élen jár a női munkaerő-foglalkoztatásban - mára megkopott a fénye. Kitörési lehetőséget az innováció jelenthet- hangzott el a fórumon.

Schwiegelhofer Ferenc - menedzser, Pannon Textil Klaszter
"Érdemes lenne Vas megyében vagy a régióban innovációs központot létrehozni, ami a design, illetve az innováció egyéb területeire tenné a hangsúlyt."

A Teleki Blanka Szakképző Iskolában is az előremenekülést választották, ezért hozták létre a ruhaszalont, ahol a diákok az egyedi ruhakészítést, vagy a kereskedelmi-vállalkozói ismereteket élesben gyakorolhatják.

Rettegi Attila - igazgató, OÁMK Teleki Blanka Szakképző Iskolája
"Mi az oktatásban igyekszünk alkalmazkodni a változásokhoz, ezért most már nem pusztán az ipar igénye igényire képzünk varrónőket."

A kormány 10 éves gazdaságfejlesztési stratégiája, amely uniós  forrásokból 1 millió új és adózó munkahely megteremtését célozza,  jövőképet adhat a textilszakmának.

Leskó Tamás - főosztályvezető-helyettes, Nemzetgazdasági Minisztérium
"Ha azt keresnénk, hogy hol találjuk meg azt az egymillió embert, aki nem dolgozik, de a munkaerőpiacra vállalkozás-erősítéssel ismételten bevonható lenne, az többek közt ebben az ágazatban található meg."

Szakemberek szerint a textilágazat integráló szerepet játszhat az  Új Széchenyi-terv kiemelt területei között, hiszen akár az otthonteremtésben, akár az egészségiparban szükség lesz erre a szakmacsoportra is.