Hírek

Használatba vette új torna szobáját a Gazdag Erzsi Óvoda

2022. szeptember 08., 16:06

Már tavasz végén befejeződött a több mint 640 millió forintos beruházás, de akkor már alig néhány hetük volt a gyerekeknek, hogy kipróbálják az új, kétszintes épületrészt. Az akadálymentesítés is megvalósult az intézményben.

Használatba vette új torna szobáját a Gazdag Erzsi Óvoda

A Napocska csoport kis ovisai jókedvűen játszanak a modern tornaszobában. Az új épületrészt idén vették használatba a gyerekek. Csúszás, mászás, guruló átfordulás - Bori (02:02) az összes játékot szereti.

Berta Borbála
“Tornáztunk, meg minden ilyen dolgot csináltunk. - És mivel játszottatok itt ezek közül a dolgok közül? - Az összessel. - Például? - Ezzel, azzal, amazzal, mindegyikkel. - És jót játszottatok? - Nagyon!”

Ide gond nélkül beférnek a nagyobb szőnyegek, a puha híd, a hosszú folyosócső, és még marad is tér a futkározásra. A kicsik fejlődéséhez elengedhetetlenek a változatos mozgásformák. Ehhez eddig nem volt megfelelő helyisége az intézménynek, évekig vártak a tornaszobára.

Molnár Anikó - óvodavezető - Gazdag Erzsi Óvoda, Szombathely
“A csoportszobákból pakolták ki az eszközöket, bútorokat az óvodapedagógusok, és nagyon szűkösen tudtunk mozogni, ezért örültünk nagyon, amikor lehetőségünk nyílt bekapcsolódni a TOP2 6.1 óvodai fejlesztések projektbe, nem is mi, hanem inkább a fenntartó, és 644 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a mi intézményünk.”

Hófehér védőhálók az ablakok és a berendezés előtt, a radiátoroknál pedig ez a lap óvja a forróságtól a kicsiket, élvédőt is tettek mindegyikre. A nyolccsoportos intézménybe több mint kétszázan járnak. Nem csak a gyerekek, de a szülők is örülnek a több mozgáslehetőségnek.

Csuti-Mátyás Zsófia - édesanya
“A gyerekeknek nagyon nagy a mozgásigénye, a mozgás ugye alapvető tevékenysége a gyerekeknek, amit mindennap igyekeznek kielégíteni, vagy úgy, vagy úgy, valamilyen módon, és ezt nem biztos, hogy mi szülők meg tudjuk oldani otthon, a napi munka, az óvodából, iskolából való hazaérkezés után, jönnek az őszi-téli esték, amikor hamar besötétedik, készülni kell a következő napra étellel, tanulással, tiszta ruhával, és ilyenkor bizony ez problémát okoz.”

A tornaszoba tervei már 2016-ban elkészültek, az épületrészt azonban csak most április végén fejezték be. Ez a fenti rész több mint 70 m2, alul pedig egy 42 m2-es helyiséget használhatnak akár szertárnak is, de az ovi már funkciót talált ki.

Molnár Anikó - óvodavezető - Gazdag Erzsi Óvoda, Szombathely
“Azt is egy mozgásfejlesztő helyiségként, van előtte egy fedett rész, a nagy ajtókat meg tudjuk nyitni, és esős időben szinte a szabadban fognak tudni, és nem szinte, mert ha kifutnak a fedett teraszra helyiségből ki-be,  akkor is a szabadban tudnak mozogni, bármilyen az időjárás, az agy fűtetlen, de nagyon praktikus helyiség ilyen célból.”

A projekt keretében megvalósulhatott az akadálymentesítés is, mozgáskorlátozott parkolóhelyet alakítottak ki, illetve lift is épült a Gazdag Erzsi Óvodában.