Hírek

Háromezer jelentkező közül 1200-an választották idén első helyen a SEK képzéseit

2012. április 27., 17:17

A szombathelyi karokra is kevesebben jelentkeztek, mint tavaly, mert a következő tanévben itt is csökken az államilag finanszírozott helyek száma. A jelentkezési adatokat sajtótájékoztatón ismertették.

Háromezer jelentkező közül 1200-an választották idén első helyen a SEK képzéseit

Az országos tendenciához hasonlóan a Savaria Egyetemi Központba jelentkezők száma is csökkent az idén: háromezren adták be felvételi kérelmüket az intézmény képzéseire. A felsőoktatást érintő megszorítások miatt az államilag támogatott helyekre közel 900 hallgatót vehet majd fel a Nyugat-magyarországi Egyetem a szombathelyi karokra. Önköltséges képzést a tavalyinál többen vállalnának, számukra kedvezményeket ad az intézmény.

Prof. dr. Gadányi Károly - elnök-rektorhelyettes, Savaria Egyetemi Központ
"Mi egy mérsékeltebb térítési díjat állapítunk meg, és ezt részletekben fizethetik a hallgatók. A másik a kollégiumi férőhelyek biztosítása azon halggatók számára, akik státuszuknál fogva ezt nem kerülhettek kollégiumba."

A három karon összesen 70 szak indul, a legnépszerűbbnek most a testnevelő, az egészségfejlesztés és a földrajz szak bizonyult, ezekre jelentkeztek a legtöbben. A nemrég nyilvánosságra hozott Széll Kálmán terv 2.0 a műszaki és természettudományi képzések felé terelné a leendő hallgatókat.  

Prof. dr. Veress Márton - dékán, Természettudományii Kar
"Van emelkedés a jelentkezők számában, különösen a fizika emelhető ki. De a műszaki képzés tertületén is jól állunk, pl. a műszaki menedzser szakra 40 fő jelentkezett."

Eldőlt, hogy a régióban Szombathely lesz a tanárképzés központja. Most 500-an jelentkeztek a tanári szakokra. Az egyetem ezen a területen a későbbiekben fejlesztésket tervez.

Dr. Czetter Ibolya -elnökhelyettes, Savaria Egyetemi Központ
"Mindazokat a szakjainkat, amelyek az új típusú tanárképzésben részt vehetnek, szertnénk megerősíteni."

A ponthatárokat július 24-én állapítják meg. Az egyetem információi szerint az oktatási tárca jelentős szerepet szán majd a pótfelvételinek, akkor várhatóan újabb ösztöndíjas, vagy részösztöndíjas helyeket hirdetnek meg.