Hírek

Hajléktalanok a könyvtárban

2011. március 08., 12:45
Tanyát vertek a hajléktalanok a könyvtárban, ott alszanak, mosdanak, ez pedig sokakat zavar - jelezte egy nézőnk. A Berzsenyi Dániel Könyvtár közintézmény lévén köteles biztosítani az ingyenes használatot bárki számára - mondta el Híradónknak az igazgatónő.
Hajléktalanok a könyvtárban

Így nem zárkóznak el attól, hogy kulturált viselkedés mellett a hajléktalanok is igénybe vegyék a szolgáltatásaikat.

 

A földszinti hírlapolvasó ad teret azoknak, akik nem rendelkeznek olvasójeggyel, vagy csak szabadidejüket szeretnék a könyvtárban eltölteni. Így az intézmény lehetőséget ad a hajléktalanoknak is, az ingyenes szolgáltatás használatához - mondta el az igazgatónő. A földszint egy olyan nyilvános hely, mellyel a közkönyvtári feladatának tesz eleget az intézmény, így nemre, korra, társadalmi státuszra való tekintet nélkül bárki igénybe veheti. Így időnként a hajléktalanok is ezt teszik.

Pallósiné dr. Toldi Márta - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Mi azt kérjük tőlük is - mert hogy ők is emberek a társadalom tagjai - hogy a kulturált viselkedés szabályait tartsák be. Nem szokott konfliktus lenni, hogy ha olyan helyzetet észlelünk, hogy valaki mosdatlan, ápolatlan, ruhát kellene cserélni, akkor ezt is meg tudjuk beszélni."


A problémák elhárítása a biztonsági szolgálat dolga. Emellett a szociális intézményekkel is kapcsolatban áll a könyvtár, így szükség esetén az ő segítségüket is kérhetik. Az igazgatónő azt is elmondta, van olyan hajléktalan, aki rendelkezik olvasójeggyel, és kevesebb a gond vele, mint azokkal, akik rendszeresen későn, vagy egyáltalán nem viszik vissza a kikölcsönzött könyveket.