Hírek

Győr lesz a kórházi központ

2011. június 08., 12:33
Győrben lesz a kórházi ellátás térségi központja - ez derül ki a múlt héten elfogadott Semmelweis-tervből.  A rendszer racionalizálásából adódó megtakarítást a tervek szerint visszaforgatják az egészségügybe.
Győr lesz a kórházi központ

A Semmelweis-terv szerint regionális rendszerben, térségi központokkal működnek majd a kórházak. Dunántúlon a budapestin kívül két nagytérséget hoznak létre.
"Az egyik Pécs, a másik Győr. Mi a győri központtal egy nagytérséget fogunk alkotni."
Ebbe 4 megye: Vas, Zala, Veszprém és Győr-Moson-Sopron tartozik majd. A racionális működést egy térségi egészségszervező iroda segíti.


Prof. dr. Nagy Lajos orvos-vezérigazgató, Markusovszky Kórház
A nagytérség központja a győri kórház lesz, mint legnagyobb szolgáltató lett kijelölve. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem kell odautazni, ha ellátásra van szükség.
 
A vezérigazgató szerint a megye betegeinek 99 %-át továbbra is helyben látják el. Jövőbeni központi szerepe miatt - Nagy Lajos szerint - a legtöbb ellátást Győrben végzik majd.
A kórházak között eddig is volt együttműködés. Az intézmények kiemelt szakterületeiken regionális feladatot is elláttak. A Markusovszky Kórház központi szerepet játszott például a régióban az onkológia, a mellkas- és idegsebészet, valamint a haematológia területén. A Semmelweis-tervben az orvosi életpályamodell kialakításáról is szó van. A vezérigazgató szerint a sürgős béremelésre lenne szükség nem csak az orvosok, hanem a szakdolgozók körében is. A hatékonyabb működéstől várt megtakarítást visszaforgatják az egészségügybe, de ennél több forrásra van szüksége az ágazatnak - mondta Nagy Lajos.