MNB - 2
MNB

Hírek

Gyermekvédelem - A gyógyításról és a barnahus módszerről tanácskoztak a szakemberek

2019. november 15., 14:54

A gyermekeket ért szexuális bántalmazást általában valamely családtag követi el, éppen ezért nagy a látencia. Az esetek töredékében indul eljárás. Az áldozatokat az is megviseli, ha fel kell eleveníteniük a történteket. Ebben segít az Izlandról származó barnahus módszer, amelynek első magyar központja Szombathelyen működik. A város 5. alkalommal adott otthont az idén már Nemzetközi Gyermekvédelmi Konferenciának.

Gyermekvédelem -  A gyógyításról és a barnahus módszerről tanácskoztak a szakemberek

A japán keramikusok az eltört alkotásaikat arannyal ragasztják össze, de az már nem lesz az igazi. A szexuális abúzust elszenvedett gyermek is ilyen, de minden segítséget meg kell kapnia gyógyuláshoz. A tapasztalatcsere érdekében gyűltek össze a gyermekvédelem és az igazságszolgáltatás területén dolgozók a városházán. A résztvevőket a város alpolgármestere köszöntötte.

László Győző – alpolgármester
„Szerencsére egyre többen vannak, akik nem elfordulnak, hanem segítő kezet nyújtanak az áldozatoknak.”

Harminc éve született meg az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye, amely szerint a gyermek érdekei a legfontosabbak. Ezt tartja szem előtt a szexuális bántalmazáson átesett gyermekeket segítő Barnahus módszer, amelynek hazai tudásközpontja 4 éve működik Szombathelyen. A tapasztalat szerint nagy a látencia.

Lazáry Györgyné - vezető, Barnahus Nemzeti Tudásközpont
„Tény, hogy aki elköveti, az pontosan tudja, ha kiderül, komoly a büntetési tétel, tehát érdekében áll, hogy a gyereket megfélemlítse. A szexuális abúzus családon belül történik, akik tudomást szereznek róla, azok is titkolják, hiszen szégyent hoz a családra.”

Már egy ilyen eset is komoly traumát okoz a gyermeknek, a hosszú távú bántalmazás pedig életre szólóan megváltoztatja a személyiségét.

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna – traumapszichológus
„Hangulatzavarokat, tanulási nehézségeket, gondolkodási nehézségeket, és elsősorban az érzelemszabályozás kilengései. Sokkal több olyan helyzetbe kerül, amelyben nem tud adekvátan válaszolni, hanem kibillen érzelmileg, és ezért egy nem teljesen jól szervezett, féktelen, indulati választ fog reagálni.”

A gyermekvédelmi konferencián a gyógyításról és a barnahus módszer lehetőségeiről, a központok jelenlegi helyzetéről, a szervezetek közötti együttműködésről is szó esett.

Kulcsár Lászlóné – igazgató, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ
„Ez lehetőséget ad arra, hogy tanuljunk azokból a külföldi példákból, amelyek egyfajta iránymutatást is tudnak nyújtani ahhoz, hogy nálunk, itt Magyarországon hogy lehetne továbbfejleszteni ezt a rendszert, hogy lehetne még többet és még jobban tenni a gyermekek mindenek felett álló érdekeinek érvényesítése érdekében.”

A rendezvény fővédnöke, Takátsné Tenki Mária arról beszélt, hogy a gyermekvédelem terén egységes koncepció kidolgozása szükséges.