Hírek

Gyenge bortermés várható

2010. szeptember 09., 13:57
Ritkán fordul elő Kőszeg-hegyalján egy évben, hogy a peronoszpóra és a lisztharmat ellen is szinte folyamatosan kell permetezni a szőlőket - mondják a helyi borosgazdák. A védekezés ellenére itt is kisebb lesz a termés, mint az elmúlt évben, de még mindig jobb a helyzet a többi borvidékhez képest, amelyeken a kiesés elérheti akár a 30-40%-ot is.
Gyenge bortermés várható

A pincében még a tavalyi bort palackozzák, hogy legyen helye az újbornak. A mostani előrejelzések szerint azonban sem mennyiségben, sem minőségben nem lehet megközelíteni a tavalyi évjáratot.

A hideg tavasz miatt már a nyár elején is késésben volt a szőlő érése, ezt azonban a júliusi hőség még kompenzálni tudta. Az elmúlt hetek hideg és csapadékos időjárása ismét lelassította a szemek fejlődését, ráadásul folyamatosan kellett védekezni a gombabetegségek ellen. Ez azonban csak részben sikerült, a szőlőlevelek elszáradása és lehullása miatt nem tudott a cukorképződés megfelelően megindulni a fürtökben.

Láng Jószef bortermelő, Kőszeg
"Én most úgy látom, hogy két hetes késésben van a szőlő az átlagos évekhez képest. Ezt most még behozhatja, de október közepe előtt én úgy hiszem, hogy nem lesz szüret Kőszegen."

Sokkal nagyobb összeget kellett az idén költeni a gazdáknak a növényvédelemre, mint tavaly, ráadásul egy újabb veszély is fenyegeti a fürtöket.

A termelők most abban bíznak, hogy hamarosan megérkezik a Kőszegen megszokott szeptemberi meleg, ez még sokat javíthat a szőlő minőségén a szüretig.