Hírek

Gyakorlati természettudomány

2012. június 15., 22:48
Milyen módon lehet a természetben található erőforrásokat jobban, hatékonyabban kihasználni? Mennyi energiát pazarlunk el? - többek között erről is szó esett a Puskás Iskola nemrég zárult programjában. Az iskola a Wekerle Sándor Alapkezelő pályázatán nyert támogatást a megvalósításhoz. A pályázat célja, hogy a természettudományos ismerteket, az összefüggéseket jobban megértsék a diákok és alkalmazni tudják a mindennapi gyakorlatban.
Gyakorlati természettudomány

A program részeként egy terepasztalt is építettek a diákok. Ezen azt mutatják be, hogyan jut el a fogyasztókhoz az áram, miért van szükség transzformátorokra. A diákok azt mondják: sokat tanultak a programból.

Németh András, 10.b.
Voltak nagyon érdekes előadások, amivel mind a fizikában, mind a matematikában tovább tudtuk az ismereteket bővíteni.

Többek között a megújuló energiaforrások alkalmazásáról is szó esett a program zárónapján. Dőry István, egyetemi tanár arra is felhívta a diákok figyelmét, hogy nem elég az új technológiákat alkalmazni a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében, hanem a takarékosságra is legalább akkora hangsúlyt kell fektetni. A diákok szerint is sokkal jobban ki kellene használni a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket.

Vóra Dávid, 10.b.
Ez mostanában jobban kezd elterjedni. Erre még csak most jönnek rá, mert régen ez annyira nem volt. Ez jó dolog, csak Magyarországon nincs lehetőség mindenre

Mintegy 800 ezer forintot nyert a Puskás-iskola a Wekerle Alapkezelő pályázatán. Előadásokat tartottak, kísérleteztek, a bécsi Technikatörténeti Múzeumba kirándultak, de jutott idő arra is, hogy fizika vagy matematika ismerteiket bővítsék.

Pálfi Ágnes, tanár, SZMSZI Puskás Iskolája
Azt akartuk, hogy a gyerekek ne tantárgyakban gondolkodjanak, hanem összefogva lássák, hogy a természet és a műszaki tárgyak összefüggnek. És a természetudományos ismerteket a műszaki világban is alkalmazni tudják.

A program zárónapján az energiaszállítás modellezése mellett, szó esett a kozmikus háttérsugárzásról, és annak kimutatásáról is.