Hírek

Grandiózus szélrózsa a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyen

2021. július 20., 14:45

Kihirdették a Nemzeti Összetartozás Emlékhely megvalósítására kiírt országos művészeti tervpályázat eredményeit a Megyeházán. Az első díjat Lieb Roland építész-tervezőművész és Rónaszéki Linda képzőművész közös munkája, a Szélrózsa nyerte el. A virágra emlékeztető, monumentális, szimbolikus alkotást az Ezredévi parkban állítják fel, közadakozásból, a tervek szerint két éven belül.

 

Grandiózus szélrózsa a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyen

Itt, az Ezredévi parkban, a sétány mellett alakítják ki a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét, amelynek megvalósítását hét szombathelyi civil szervezet határozta el tavaly, Trianon századik évfordulóján. Az országos, nyílt tervpályázatot idén januárban írták ki, május végéig be is érkeztek a jeligés pályamunkák. (mai nyers) Az eredményhirdetésen Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a megyében áll az ország egyik legismertebb Trianon-emlékműve, a Ság-hegyi kereszt, amit a 20-as években közadakozásból állítottak fel. Most Szombathelyen is lehet egy méltó és példamutató emlékhely. A kiírásban több elvárást is megfogalmaztak: az új köztéri alkotás legyen közösségi találkozóhely, illeszkedjen a környezetébe, utaljon a trianoni döntés következményeire, jelenítse meg az életerőt szimbolizáló vizet, megformálása pedig térjen el a hagyományosról. A zsűri döntése alapján Lieb Roland és Rónaszéki Linda közös munkája, a Szélrózsa minden szempontból megfelelt a követelményeknek. Az alkotás egyedi, modern, kifejező, többrétegű szimbólumrendszert és gazdag mondanivalót hordoz. Egy vízen ringatózó virág, melynek szirmait vékony bandázs tartja össze.

"Az alkotás közepén helyet foglaló bimbó a biztonságos anyaországot, a szirmok a szétszóródott magyarságot jelképezik."

Az emlékmű legmagasabb pontja 5,4 méter, a szirmok vasbetonból, a bimbó és a bandázs rozsdás lemezből készül majd. A virág körül lépőkövek sorakoznak, körben csobog a víz, és a látványt éjszakai megvilágítás teszi teljessé.

Lieb Roland - építész-tervezőművész
"Szépen ezeken a járóköveken be lehet menni a bimbó, a virág közvetlen közelébe, és a szirmok belső felén megjelenő szöveges utalások mutatják, mely égtájak, a szélrózsa minden irányába szétszóródott emberek hogyan tudnak összetartozni."

Az alkotók szándéka az, hogy az emlékhely szimbolikus igazodási ponttá váljon az emberek számára.

Rónaszéki Linda - képzőművész
"Egy valóban emelkedett emlékhellyé tudna válni, és mindenkit meg tudna szólítani, nem csak a szombathelyieket, mindent magyart. Úgy éreznék, hogy az összetartozás ezen a helyen, abban a pillanatban megvalósul."

50 millió forintot szeretnének összegyűjteni a megvalósításra, a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága a képernyőn látható számlaszámra várja a felajánlásokat. (59501211-16536119) Eddig 2 millió forint jött össze, a szombathelyi közgyűlés pedig további 3 millió forintot ígért a megvalósításra.

Gregersen-Labossa György - tag, Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága
"Azok az emlékművek, színház, szobrok, amik közadakozásból készült, sokkal nagyobb nagyobb becsben van. Mi szeretnénk ezt a civil kurázsit feléleszteni, minél több ember adjon, mert ha minél többen keveset adnak, akkor is megvalósul, és mindenki sajátjának fogja érezni."

Majthényi László bejelentette, hogy elárverezik Sütő Éva textilművész Trianon-emlékzászlaját, és a bevételt az emlékhely javára ajánlják fel, továbbá "téglajegyeket" is kibocsátanak, amit bárki megvásárolhat. A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület 50 ezer forinttal támogatja nemes célt.