Hírek

Gólyafészektartót helyeztek fel természetvédők Kőszeg belvárosának egyik kéményére

2012. november 07., 17:30

Erre azért volt szükség, mert nyáron egy hatalmas vihar tönkre tette az ott lakó gólyacsalád otthonát. Szakemberek bíznak benne, hogy a gólyaszülők tavasszal visszatérnek, és tovább építik fészküket.

Gólyafészektartót helyeztek fel természetvédők Kőszeg belvárosának egyik kéményére

Máté Mihály tájegység vezető (Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága)
...


Máté Mihály azt mutatja, hogyan készül a gólyafészektartó. Most építik újjá, júliusban ugyanis Kőszeg belvárosának egyetlen gólyafészkét tönkre tette egy nagy vihar. A több évtizede álló fészek egyik fele leborult, a maradék helyen három kisgólya húzta meg magát. A sérült fészket le kellett bontani, Kóródi Blanka hozta le a kémény tetejéről a fiókákat.

Kóródi Blanka tájegység vezető (Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága)
"Létra segítségével...landolt"

A védett állatok közül három maradt életben, őket a közeli madárvédelmi mintatelepre, ide, a Chernel-kertbe szállították. Itt pár hét elteltével megerősödtek, és útra is keltek. Évente egyébként 5-10 esetben hívják a természetvédőket megrongálódott fészkek helyreállítására.  Kőszegen sokan aggódtak a madarak sorsáért, a kisváros lakói szinte családtagként tekintenek a gólyákra.

Gódor József
...


A gólyafészektartó felhelyezésében a helyi tűzoltók segítettek a természetvédőknek. Egy átlagos fészek súlya elérheti a 4-5 mázsát is. A gólyák faágakkal, szalmával, földdel bélelik ki otthonukat, de szakemberek találtak már női harisnyát és tejes zsacskót is a fészekben. A nemzeti park munkatársa úgy véli, a gólyaszülők tavasszal jó eséllyel visszatérnek megszokott belvárosi helyükre, és továbbépítik azt.