Hírek

Geszler Mária jubileumi kiállításai a Szombathelyi Képtárban

2011. november 21., 17:04

Az egyik tárlat a 70 éves keramikusművész pályáját mutatja be, a másik pedig családtagjait, akik maguk is kiemelkedő tehetségű alkotó emberek voltak. A megyei közgyűlés a nemzetközileg elismert keramikusművésznek nemrég adományozta a Berzsenyi-díjat, melyet Geszler Mária a születésnapi kiállításon vehetett át.

Geszler Mária jubileumi kiállításai a Szombathelyi Képtárban

"Mikor én csellóztam, akkor is észrevettem, mikor magamhoz öleltem, hogy olyan, mint egy női torzó. Úgy érzem, hogy mi ikrek vagyunk."

Hang és Forma címmel nyílt meg Geszler Mária jubileumi kiállítása. A keramikusművész 45 éve él Szombathelyen, a most nyílt tárlat visszatekintés a majd fél évszázados munkásságra, a kiállított tárgyak minden alkotói fázisból mutatnak egy kicsit.

 Geszler Mária - keramikusművész
" A hang és forma olyan, mint amikor az ember Bach fúgára gondol. ... Ugye zenész családból származom."

A zene adottság, mondja Geszler Mária, akinek nem csak édesapja volt zenész, de gyermekei, unokái  is hasonló pályára léptek. Ő maga egy baleset miatt  volt kénytelen lemondani a csellózásról, ezután választotta a keramikusművészi hivatást. A  kiállításással párhuzamosan egy családtörténeti tárlat is nyílt a Képtár aulájában.

Schrammel Imre akadémikus úgy fogalmazott: Geszler Mária  sárral, tűzzel, konyhasóval olyan világot teremt, amely a zenével rokon.

Október 23-án a megyei közgyűlés Geszler Máriának ítélte a Berzsenyi- díjat. Ez alkalomból köszöntőt mondott Kovács Ferenc a Vas megyei közgyűlés elnöke.

Kovács Ferenc
" A legnagyobb irodalmi, művészeti díj, kitüntetés immáron három éve a Berzsenyi Dániel díj. A megyei önkományzat a Berzsenyi díjat idén Geszler Máriának adományozta"

A kiállítás december 17-ig látogatható a szombathelyi Képtárban.