MNB
MNB - 2

Hírek

Géppel írni is megtanulnak a gyerekek a Bolyai János Általános Iskolában

2013. május 22., 18:07

A kísérleti program ebben a tanévben indult egy-egy 4. és 5. osztályban. A gyerekek örülnek a kezdeményezésnek, és most már a magyartanárok is jó tapasztalatokról számolnak be, bár ők felemás érzésekkel fogadták az ötletet.

Géppel írni is megtanulnak a gyerekek a Bolyai János Általános Iskolában

Informatika óra a Bolyai-iskola egyik 5. osztályában. A gyerekek gépírást tanulnak egy kísérleti program keretében.

Károly Frigyes igazgató, Bolyai-iskola
Egymásra épülve próbáljuk ezt az adatbevitel gyorsaságot fokozni, hiszen azt tapasztaljuk irodákban orvosnál, hogy a számítógép kezelése lassú. Ezek a gyerekek mire felnőnek, profin mint egy gépírónő, úgy fognak tudni gépelni.

Az intézmény szeptembertől egy 4. és egy 5. osztályban indította el a programot. A gyerekek az informatika óra keretében, 15-20 percben ismerkednek a gépírással.

Nedeczky Dalma
Hogy szeretsz jobban írni: kézzel vagy inkább géppel? - Kézzel gyorsabban megy, meg jobban, de most már kezdem ezt is megszokni. És már ez is könnyebben megy.

Varga Balázs
Többet használod a gépírást, mint a kézzel írást? - Igen, többet szoktam használni. - És az iskolai feladatokat is meg lehet most már géppel írni? - nem azt még sajnos nem lehet, ott még csak kézzel szabad írni, de remélem, hogy majd lehet gépírással is megoldani.

A magyartanárok kezdetben idegenkedve fogadták az ötletet, de most úgy látják: hasznos tudást kapnak a gyerekek.

Szauer Ágoston magyartanár
Egyre több szöveget is kell előállítaniuk is a gyerekeknek, illetve ha nem is ebben a korban, de később felsőbb gimnáziumban, beadandó dolgozat, szakdolgozat, egyéb házi dolgozatok, tehát mindenképpen előnyös, ha gyorsan, könnyedén tudnak nagy mennyiségű szöveget előállítani.

A tervek szerint az informatika mellett nyelvtan órán is gyakorolják majd a gyerekek a gépírást, és akár helyesírási feladatokat is megoldhatnak így. A kézírás azonban később sem szorul háttérbe, az iskolai feladatokat továbbra is a hagyományos füzetbe készítik el a gyerekek.