Hírek

Gáz helyett biomassza

2010. április 01., 16:01
Tíz év múlva a gáztól való teljes elszakadás és így egy kedvezőbb fogyasztói energiaár elérése is szerepel a Távhő célkitűzései között - hangzott el a Magyar Kereskedelmi Iparkamara országos előadás-sorozatának szombathelyi állomásán. Az "Intelligens energiák, avagy az energiatudatos gondolkodásmód kialakítása" című fórumon a városi biomassza fűtőmű megtekintése is szerepelt.
Gáz helyett biomassza

Az uralkodó széljárást és az egyéb helyi sajátosságokat is figyelembe vették a tervezők, amikor megépítették a Mikes Kelemen úti biomassza fűtőművet 2003-ban. A fűtéshez szükséges faaprítékot a környékből szállítják a termelők, éves keretszerződés értelmében. Az üzem októbertől márciusig működik teljes kapacitással. A fórumon Idrányi Zsolt, a távhőszolgáltató vezetője elmondta, ez a fajta fűtési mód jóval nagyobb függetlenséget jelent a szolgáltatónak, mint a földgázalapú fűtés.

Idrányi Zsolt - ügyvezető igazgató, Távhőszolgáltató Kft.
"Éves 10%-ban tudunk biomasszát felhasználni, azt szeretnénk tovább fokozni, ezáltal lehetővé tenni, hogy függetlenedjen a gázártól a szolgáltatási díj."

Ez a 10% egyébként éppen azt a hőveszteséget kompenzálja, amely a vezetékben keletkezik a hőközponttól a fogyasztóig - mondja a szakember. A biomassza fűtőművek egyszerű elven működnek, építésüknél a fő szempont a környezettudatos gondolkodás.

Makk Árpád - épületgépész
"Minden bioerőműnél fontos szempont a környezetszennyezés megszüntetése működés közben. A mai technológiával el tudjuk érni, hogy teljesen tiszta széndioxidot bocsássanak ki."

Az aprítékból, az állattartásból vagy akár a szennyvíziszapból nyerhető energia kiegészítve napenergiával 10 év múlva akár teljesen kiválthatja a földgázt - jósolták a fórum előadói. Ám addig is a kis- és nagyfogyasztók kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Kiss Sándor - főtitkár, VMKIK
"Olyan kompromisszomukat kell keresni, ami a megrendelőnek, a vállalkozóknak is jó. A megtérülés hosszútávon, ami 5-10 év, megvalósulhat."

A megújuló energiára vonatkozó Környezet és Energia Operatív Programban a pályázatok nagy részét idén írják ki, az eddigieknél egyszerűbb feltételekkel. Ezek megvalósulása pedig éppen 5-10 év múlva várható.