Hírek

Fújták a zenekarért

2011. július 18., 12:43
Saját létéért, fennmaradásáért adott koncertet Szombathely Város Fúsvószenekara a Fő téren. Az együttes komoly anyagi nehézségekkel küzd, ezért tartottak szabadtéri jótékonysági koncertet. Az emberek figyelmét akarták felhívni magukra. A zenekar több évtizedes múltra tekint vissza, civil szervezetként egyedülálló kulturális és közösségi teret hozott létre a városban.
Fújták a zenekarért
Fúvószenére ébredhettek a későnkelők szombaton a belvárosban. Ezúttal azonban nem fesztivál, hanem jótékonysági koncert keretében meneteltek végig a Fő téren a városi fúvósok. Most saját maguknak gyűjtöttek a zenészek. Az együttes anyagi lehetőségei évek óta romlanak, mostanra a bevételeik nem fedezik a legalapvetőbb fenntartási költségeket sem.

Trajbár Balázs elnök, Szombathely Város Fúvószenekara
"Önkormányzati pályázaton kaptunk 600 ezer forintot, az NCA pályázaton 135 ezer forintot nyertünk és a polgármester úrnak köszönhető tegnap írtam alá a szerződést 200 ezer forintról, amit polgármesteri keretből támogatott minket."


Ebből azonban nem telik a hangszerállomány és próbaterem karbantartására, a rezsire, de még új kották vásárlására sem. Mintegy másfél millió forintra lenne még szükség ahhoz, hogy a zenekart szinten tudják tartani. Ettől függetlenül a sikerük töretlen, számos rendezvény vendégei most is.

Szabó Krisztián karmester, Szombathely Város Fúvószenekara
"Ezek falunapok, városi ünnepségek, különböző fúvószenekari fesztiválok,amelyből idén már Ausztriában is lezajlott, de itthon is megyünk több helyre. Két hét múlva például megyünk Szentgotthárdra, a dozmati falunapra, tehát el vagyunk látva feladatokkal."


A jelenleg 35 fős társaság többnyire önköltségen oldja meg az utazást is a távoli szereplésekre, így minden támogatás sokat jelent számukra. A hétvégi jótékonysági koncerten 68 ezer forintot gyűjtött össze az együttes.