MNB
MNB - 2

Hírek

Frontok jönnek-mennek

2011. július 27., 19:34

Szédülés, migrén, depresszió. Ezek a tünetek nehezítik azok életét, akik érzékenyek a frontokra. A napokban számukra kedvezőtlenül alakult az időjárás. Ma fronthatás ugyan nem érte az országot, azonban továbbra is hűvös légtömeg áramlott a térségbe, ezért a különösen érzékenyek a hidegfrontoknál tapasztalható tüneteket észlelhették.

Frontok jönnek-mennek

Az elmúlt időszakban a változó fronthatásokkal ellentétben nem nőtt, hanem csökkent a riasztások száma a  mentőszolgálat szombathelyi szervezeténél. Tegnap 56 esethez hívták őket a napi 70-es átlagszámhoz képest. Több volt viszont az olyan rosszullét, ami a frontérzékenységnek tudható be - mondja a szakember.

Köcse Tamás vas megyei mentőtiszt, OMSZ
"Ezek elsősorban a görcskészég fokozódásával járó rosszullétek, például epillepszia csoportba tartozó rosszullétek voltak, illetve megemelkedett a nehézlégzéssel, fulladással küdő betegeink száma is."

A tapasztalat az, hogy az emberek jobban figyelnek az egészségükre.

"Az is a javunkra játszik, hogy a betegek eleve jobban készülnek rá, vigyáznak."

Az emberek többségére rossz hatással vannak a frontok, főként az idősek és a gyerekek érzékenyek a hirtelen légnyomásváltozásokra.

Bende Gabriella
"Engem annyira nem, csak a gyerkőcön abból a szempontból lehet érezni, hogy a Hannus éjszaka már háromszor felkel és eddig egyszer sem kelt fel."

Horváth Antalné
"A hidegfrontra vagyok allergiás, amikor jön (egy izé), akkor a vérnyomásom le-föl, le-föl."

Csütörtökön kettős fronthatással kell számolni. Ilyenkor a hideg- és a melegfront következményei egyaránt érvényesülnek. Vérnyomás-ingadozás, szív- és érrendszeri valamint anyagcsere panaszok is előfordulhatnak, csakúgy, mint ízületi gondok és fejfájás. Bár az elmúlt napokban nagyobb közlekedési baleset nem történt, a rendőrség is fokozott óvatosságra inti az autósokat. A biztonság érdekében ilyenkor fontos, hogy körültekintőbbek legyenek a sofőrök és figyeljenek a többi közlekedőre.