Hírek

Fórum az Arborétumról

2011. június 01., 15:29
Lakossági fórumra invitálták a Herényiek Házába a körzet lakóit. Több panasz érkezett ugyanis a város vezetéséhez a kámoni arborétum ökoturisztikai fejlesztésével kapcsolatban. A Szent Imre herceg útján élők egy új parkoló építése miatt aggódnak lakókörnyezetük nyugalmáért.
 
 
Fórum az Arborétumról

Indulatokkal kezdődött tegnap délután a Herényiek Házában az a fórum, amelyen a városrészen élők mondhatták el aggályaikat azzal az Európai Uniós projekttel kapcsolatban, amely az arborétum ökoturisztikai fejlesztését célozza meg.
 
Kiss László
„Kicsit sérelmesnek találjuk, hogy most ezen a területen egy olyan beruházást létesítenek, amely a lakosságnak a nyugalmát zavarja meg."
 
Szombathely még 2009 novemberében kötött egy megállapodást a Nyugat-dunántúli Regionális Fejleszési Ügynökséggel, hogy a város és projektpartnerei, az Erdészeti Tudományos Intézet, az alpokalja Turista Egyesület valamint Lukácsháza egy ökoturisztikai fejlesztést valósít meg. A közel 200 milliós Európai Uniós támogatásból Lukácsháza már megépített egy kilátót valamint egy tájházat. Az Erdészeti Intézet egy tanösvényt hoz létre, Szombathely pedig egy látogatóközpontot épít az kámoni Arborétumnál. Ehhez parkolókat is kialakítanak, mely a lakók szerint az utcában él
ők nyugalmát zavarhatja.


Szakály Szabolcs - irodavezető, Stratégiai Iroda, Polgármesteri Hivatal
"Az ott lakók elmondása alapján várhatóan a megnövekvő turistaforgalom és a megnövekvő forgalom eredményeképpen por, zaj, illetőleg fizikális szennyeződés valósulhat meg."
  
A kámoni arborétum évi 10 ezer látogatót fogad. Szakály Szabolcs szerint ez a szám a projekt megvalósultával maximum 12 ezerre fog emelkedni. Bár a parkoló megépítésére a városnak jogerős építési engedélye van a tegnapi fórumon felvették a lakók panaszait és vizsgálják, hogyan lehetne megoldást találni a problémára. Az idő azonban szorít, mivel az unió 2 éves határidőt szabott a projekt megvalósítására. Ha addig nem készül el a város a beruházás kivitelezésével a partnerek támogatása is veszélybe kerülhet.