MNB
MNB - 2

Hírek

Fórum a Semmelweis-tervről

2011. február 25., 15:15
A térségek kórházai közötti feladatmegosztás apró profilváltásokkal és ésszerű forráselosztással - így summázható az egészségügyi ellátórendszer korszerűsítését célzó Semmelweis-terv. 
Fórum a Semmelweis-tervről

Erről tegnap Szócska Miklós államtitkár Zalaegerszegen, Győrben és Szombathelyen is tartott tájékoztatót a megyei-, városi- és kórházi vezetőknek.

A tervezet az ország egészségügyi ellátórendszerének közel felét tömörítő Budapest jelenleg zűrzavaros helyzete miatt született. A vidéki kórházakat nem érinti drasztikusan - tudták meg a szombathelyi fórumra érkező orvosok, polgármesterek, hivatali vezetők. Korábban a Semmelweis-tervvel kapcsolatban elhangzott, hogy az úgynevezett térségi központok bizonyos előnyöket élveznek majd, és az is napvilágot látott, hogy a Markusovszky Kórházzal mint központi intézménnyel nem számolnak. Többek közt e kérdések tisztázása miatt érkezett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára a vasi megyeszékhelyre. A Markusovszky kórház vezérigazgatója szerint alapvető kérdésekre kaptak választ a tervezetet illetően.


Prof. dr. Nagy Lajos - vezérigazgató, Markusovszky Kórház
"A Semmelweis terv félreértésekre adott okot. Itt nem arról van szó, hogy van a központ és vannak a többi kórházak."

 A térség kórházai között megosztják a feladatoka - mondta a kórház vezetője. A szombathelyiek továbbra is ugyanott kapják meg az orvosi ellátást, ahol eddig. Az államtitkár szerint a tervezet részleteinek kidolgozása még közel egy hónapos munka lesz.

Szócska Miklós - egészségügyi államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium
"Arra a másfélmillió emberre meglegyen az ellátási forma, amiket meg kell kapniuk. A szükséglet oldaláról kell nézni. Nem hiszem, hogy át kéne dózerolni a szívsebészetet vagy a sugárterápiát."


A feladatnak megfelelően fogják finanszírozni az intézményeket és az is elképzelhető, hogy profilt kell váltania néhány kisebb kórháznak - tette hozzá az államtitkár. Ám, mint fogalmazott: az biztos, hogy a traumatológia továbbra is Győrben, a sugárterápia Szombathelyen, míg a szívsebészet Zalegerszegen  működik majd.