MNB
MNB - 2

Hírek

Fórum a gazdaságról

2011. március 22., 13:18
Három százalék körüli gazdasági növekedést jósolnak szakemberek idén Magyarország számára. Ezzel ugyan még mindig nem érjük el a válság előtti szintet, de a tendencia biztató. A nyugat-dunántúli iparosodott régió lehet a felemelkedés motorja - hangzott el a hétfői fórumon, melyet a térség jelentős gazdasági szereplőinek részvételével rendeztek meg a Megyeházán.
 
 
Fórum a gazdaságról

 
"Nézzünk előre! Elemzések a gazdaságról" címmel immár második alkalommal rendezett fórumot a megyei iparkamara, a gyáriparosok szövetsége és a Vas Népe. A térség cégvezetői, gazdasági szakemberei zsúfolásig megtöltötték a Megyeháza dísztermét.
 
Dr. Kiss Sándor - főtitkár, VMKIK
"A célja a fórumnak az, hogy képet kapjanak a vendégeink a megyei gazdaság helyzetéről az elemző intézetek adatai részéről."
 

A megyei iparkamara elnöke köszöntőjében kiemelte: továbbra is hiányolják a gazdaság fellendítésére tett konkrét lépéseket a kormányzat részéről. Tartanak attól is, hogy az uniós munkaerőpiac május 1-jei megnyitása fontos szakembereket szív el a megyéből, ezáltal a térség versenyhátrányba kerülhet. Tavaly 1,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítőképessége, idén 3 százalék körüli értéket jósolnak az elemzők.
 
Dr. Palócz Éva - vezérigazgató, Kopint-Tarki Zrt.
"Ennek a növekedésnek a húzóereje az ipari export lesz, várhatóan az ország nyugati, iparosodottabb régiói jobban fognak profitálni ebből a fellendülésből."
 

Elsősorban az autó- és gépipar lehet a növekedés motorja. Ezt bizonyítja, hogy a régió 100 legjobban teljesítő vállalata között a 2009-es értékesítési eredmények alapján 2. helyezést ért el az LUK Savaria Kuplunggyártó Kft. Az ágazat a beszállítói révén a textilipartól kezdve a vegyiparon át széles körben élénkítheti a gazdaságot.