Hírek

Fókuszban a zöld munkahelyek

2010. május 05., 16:20
A "zöld munkahelyek", azaz a környezettudatosan üzemelő irodák, vállalkozások munkaerőpiaci helyzete volt annak az oszrák-magyar konferenciának a témája, amelyen mindkét ország munkaügyi minisztere részt vett. A négy napos szakmai rendezvény házigazdája immár 16. éve Szombathely.
Fókuszban a zöld munkahelyek

A környezetbarát technológiával előállított, természetes alapanyagú termékek forgalmazásával is foglalkozó cég vezetője szerint nagyjából 10 szombathelyi vállalkozás gondolkodik irodaszereinek beszerzésekor környezettudatosan.

Káldi Csaba -kereskedelmi vezető
"Ha csak a fénymásoló papír újrahasznosításból származó alapanyagból készül és egy cég tudatosan ezt választja, már sokat tett a környezetéért."

Az osztrák L&R szociális kutatóintézet vezetője, aki a „zöld munkahelyeké a jövő?" című foglalkoztatáspolitikai konferencia elnökeként látogatott Szombathelyre, azt mondja: a környezettudatos szemlélet nem biztos, hogy profitorientált, ám a gazdasági tényezők nagymértékben hatnak rá.

Walter Reiter-  elnök, L&R szociális kutatóintézet
"A környezettudatos gondolkodás alapvetés kell, hogy legyen, nem valamiféle érdem. A termékek előállítása pedig szükségszerűen pozitívan kell, hogy hasson a munkaerő-piacra, ám az is igaz, hogy az ökológiai gazdaság kezdeti lendületét a válság visszavetette."

A lelassuló folyamatokra utalt a konferenciára érkező magyar szakminiszter is.

Dr. Hercog László - miniszter, Szociális és Munkaügyi Minisztérium
"Ez egy kifejezetten hosszú távú érdek, ezt fel kell ismerni, még akkor is, ha rövidtávú érdekeket sért. Egyszerre szűnhetnek meg és jöhetnek létre munkahelyek."

A konferencián elhangzott, hogy a Munkaügyi Központ számára is új kihívásokat jelent az Európai Unió által megjelölt program.

Kiss Ambrus - igazgató, Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
"A feladat egyszerű: Olyan gazdaság megteremtése, amely eleget termel, a környezeti terhelést csökkenti és munkahelyeket teremt, ebben feladata van a munkaügyi szervezetnek is."

A háromnapos konferencia csütörtökön fórummal folytatódik.